Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За пръв път в света възстановиха сърце с негови собствени стволови клетки
Николай Атанасов - 3 Юли 2009
С 25 млн. свои сърдечни стволови клетки, американец получи шанса да възстанови изцяло сърцето си

Американски хирурзи за пръв път в света приложиха терапия за възстановяване на увредена сърдечна тъкан с помощта на стволови клетки, извлечени от самото него, съобщава MedPage Today.

Първата по рода си хирургична интервенция бе извършена от екип от специалисти под ръководството на д-р Едуардо Марбан (Eduardo Marban) от Института по сърдечносъдови заболявания на Медицинския център “Седарс-Синай” (Cedars-Sinai Heart Institute) в Лос Анджелис, Калифорния.

Новият метод се изразява в присаждането в повредения участък на сърдечния мускул на голям брой собствени стволови клетки на сърцето, от които се развива здрава тъкан. За трансплантацията се използва фрагмент от сърдечния мускул с размери няколко милиметра.

Достъпа до сърцето за взимане образеца сърдечна тъкан се осигурява посредством катетър през шийните вени на пациента под местна упойка. Получените по този начин сърдечни стволови клетки се отглеждат в рамките на около месец, докато броят им достигне необходимите за трансплантация поне 10-25 млн. клетки. След това получената стволова култура се връща отново с катетър до поразения участък на сърцето.

Първият пациент получил терапията е 39-годишен американец получил сърдечен удар и 21% увреждания на сърцето след запушване на 99% на един от коронарните съдове.

В хода на първия етап от клиничните изпитания на новата терапия, екипът на д-р Марбан ще извърши още 24 операции, сходни с тази, извършена на 26 юни.

След това състоянието на пациентите ще се следи минимум 6 месеца, като първите предварителни оценки на терапията ще могат да бъдат направени в края на 2009 г., а окончателните резултати ще се появят в края на 2010 г.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.