Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
САЩ забраняват 2 от най-популярните болкоуспокояващи заради опасно свойство на парацетамола
Николай Атанасов - 1 Юли 2009
Vicodin и Percocet създават предпоставки за поемането на свръхдоза парацетамол, увреждаща необратимо черния дроб

Известният с пристрастеността си към "Викодин"-а телевизионен герой.

Федералната експертна група препоръча на Управлението за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) да забрани употребата в страната на медикаментите, съчетаващи ацетаминофен (парацетамол) и наркотични аналгетици, съобщава The New York Times. Повод за препоръката е фактът, че предозирането на парацетамола е водеща причина за нанасянето на необратими увреждания на черния дроб, водещи до смърт.

В групата на подлежащите на забрана препарати са две от най-популярните в света болкоуспокояващи лекарства, предписвани с рецепта – “Викодин” (Vicodin) или парацетамол с хидрокодон и “Перкоцет” (Percocet) – парацетамол с оксикодон. Само в САЩ двете лекарства ежегодно се изписват над 100 млн. пъти. 

Тъй като наркотичните аналгетици с времето изискват увеличение на дозата за постигането на досегашния ефект, а “Викодинът” и останалите подобни препарати съдържат строго фиксирана комбинация на активните вещества, по-големият брой таблетки често води до приемането на свръхдоза парацетамол.

Специалистите установили, че предозирането на ацетаменофена е причина за хоспитализирането на 42 000 души и над 400 смъртни случая в САЩ годишно.

Освен забраната на “Викодин” и “Перкоцет”, експертите препоръчили на FDA да намали максималното съдържание на парацетамол в популярните лекарства срещу болки и настинка без рецепта, като “Тайленол” (Tylenol), “Панадол”, “Терафлу” и др., от 500 до 325 милиграма и да постанови максимално денонощна доза на парацетамола до 4000 милиграма. 

По закон FDA не е задължена да спази препоръките на експертната група, но в повечето случаи ги изпълнява, така че забраната на двата препарата се очаква да бъдат въведени в най-скоро време.

Парацетамолът е изключително популярен в САЩ, като през 2005 г. в страната са били продадени 28 млрд. таблетки от него, т. е. по една доза на всеки 4 дни на всеки американец.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

border
02 Jul, 2009 | 22:13

A амидофена бил вреден,а?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.