Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бебето, което не старее, остава загадка за медицината
Николай Атанасов - 26 Юни 2009
16-годишната Брук Грийнбърг физически и умствено остава на малко над годинка, търсят в нея гена, спиращ стареенето
Брук Грийнбърг на 3 годинки.
Брук Грийнбърг на 3 годинки.

Брук на 12-години, в ръцете на 18-годишната тогава Емили, 15-годишната Кейтлин (вляво), 9-годишната Карли (вдясно) и майка си Мелани.

Брук на 16 с 13-годишната си малка сестричка Карли.

Американските специалисти повече от десетилетие се опитват да намерят отговор на загадката около състоянието на 16-годишната Брук Грийнбърг (Brooke Greenberg), която обаче изглежда и мисли като бебе на не повече от година и половина, съобщава ABC News.

Лекуващият лекар на момичето, Лоурънс Пакула (Lawrence Pakula) от Университетския институт по медицина “Джон Хопкинс” в Балтимор, Мериленд е категоричен, че в света не са известни други подобни случаи.

Д-р Ричард Уокър (Richard Walker) от Колежа по медицина на Университета на Южна Флорида в Тампа уточнява, че организмът на Брук се развива, но не като цяло, а като набор от независими една от друга части. Така например, 16-годишната “тийнейджърка” все още е с бебешките си млечни зъби, докато костите й са по-скоро като на дете на 10 години.

Въпреки десетилетията изследвания, специалистите не успели да диагностицират нито един известен генетичен синдром или хромозомна аномалия, която да обясни състоянието й. Лечението с различни хормонални препарати също не дало никакъв резултат.

Момичето още е високо само 76 см., тежи 7,3 кг., а мозъкът й е претърпял минимално развитие от ранните й детски години.

Брук има три сестри – Емили (22), Кейтлин (19) и Карли (13), които растат и се развиват нормално, за разлика от нея.

Когато говори за пръв път с непознати, 48-годишната й майка Мелани (Melanie Greenberg) казва, че малката Брук е на 16 месеца, превръщайки годините в месеци.

На 4 годинки Брук изпада в необяснима летаргия и остава в дълбок сън 14 дни. Лекарите поставят диагнозата мозъчен тумор и предупреждават семейството да се подготви за най-лошото. “Готвехме се за смъртта на детето. Бяхме се сбогували с нея, когато ни се обадиха от болницата, че има голяма промяна. Брук се баша събудила и беше добре, нямаше никакъв тумор”, разказва 52-годишният баща Хауърд (Howard Greenberg).

През първите си 6 години Брук изпада в много подобни здравни кризи, от които се спасява като по чудо, често без някакво медицинско обяснение. Момичето се възстановява след 7 случая на перфорирана стомашна язва. Има апоплектичен припадък, след което й е поставена диагнозата инсулт, който след седмици не оставя никакви видими следи в мозъка й.

В момента учените изучават генома на Брук с помощта на най-съвременните лабораторни технологии, надявайки се да открият гена, отговорен за забавянето в развитието на момичето. Специалистите посочват, че не е изключено той да се окаже ключа за процесите на стареене в човешкия организъм.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.