Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кучетата надушват рак и диабетични кризи
Николай Атанасов - 24 Юни 2009
Невероятните им обонятелни способности се развиват в център в Англия, който ги превръща в “живи аларми” за диабетици

Обучено в Ейлсбъри куче за откриването на рак.

Откриващата рак лабрадорка Мерин по време на работа...

... и клонираното й потомство в Южна Корея.

Британски изследователски център започна обучението на кучета, способни по миризмата на човека да разпознават опасния спад на глюкозата в кръвта (хипоглекимия) при пациентите с диабет, съобщава RedOrbit.

Изследователския център за откриване на рака и биологични опасности с помощта на кучета (Cancer and Bio-Detection Dogs research center) в град Ейлсбъри (Aylesbury) в Южна Англия бил основан преди 5 години от специалиста ортопед, д-р Джон Хънт, който решил да изследва и развива невероятните обонятелни способности на кучетата за откриването на различни заболявания. Първият пробив на специалистите от тренировъчния център било доказването на възможностите на кучета да откриват рак на пикочния мехур по миризмата на урината, тествана в близката болница в град Амърсхем (Amersham Hospital).

Изпълнителният директор на центъра за обучение Клер Гест (Claire Guest) посочва, че на идеята, че най-добрия приятел на човека може да надушва и диабетични кризи гги навела историята на британеца Пол Джексън (Paul Jackson), който обявил, че кучето му Тинкър (Tinker) винаги успява да го предупреди навреме за наближаването на хипоглекимия – опасен спад на нивото на глюкозата в кръвта след прекомерна доза инсулин, ближейки лицето му или сумтейки около него.

Твърденията на Джексън били потвърдени от изследване на учени от Университета на кралицата в Белфаст (Queen's University Belfast), проведено през декември 2008 г. Проучването сред 212 болни от инсулинозависим диабет собственици на кучета доказало, че 65% от животните предупреждават стопаните си за настъпването на хипоглекимия посредством скимтене, лай, лизане по лицето или крайниците или други признаци на безпокойство.

След тези резултати, Тинкър станал едно от първите кучета, обучени в Ейлсбъри за специалист за откриването на диабетична хипоглекимия (Diabetic Hypo-Alert dog) и в момента носи характерната червена жилетка за професионално куче-помощник на болни хора.

В момента в центъра в Ейлсбъри се обучават 17 кучета за предупхреждаване за опасния спад на глюкозата, които ще бъдат предадени на болни от диабет и преди всичко деца, засегнати от болестта.

Работа за диагностика на злокачествени тумори с помощта на кучета развива и Центъра за обучение на кучета за откриване на рак (St. Sugar Cancer Sniffing Dog Training Centre) в японския град Ширахама (Shirahama) в префектура Чиба. Отличните способности на черната лабрадорка Мерин (Marine) на водещия кинолог на центъра, Юджи Сато (Yuji Satoh) станаха известни още преди няколко години.

Когато 6,5-годишната тогава Мерин остана без матка, тя бе клонирана от южнокорейския генетичен център RNL Bio, в резултат на което през май 2008 г. на бял свят се появиха 4 кученца-клонинги с аналогични способности, две от които бяха продадени за 500 млн. вона ($ 480 000), припомня Breitbart.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.