Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сребърни наночастици могат да ни избавят от тромбите
Николай Атанасов - 3 Юни 2009
Кръвните съсиреци причиняват инфаркти, инсулти и др. опасни заболявания, среброто намалява формирането им с 40%

Индийски учени откриха ново средство за профилактика срещу образуването на тромби (кръвни съсиреци), които водят до инфаркти, инсулти и други опасни за човешкото здраве и живот заболявания, съобщава Science Daily.

Като алтернатива на аспирина и останалите антиагреганти (препарати, възпрепятстващи “слепването” на тромбоцитите, предизвикващо формирането на тромби, б. ред.) ти предлагат инжекции със сребърни наночастици, чийто диаметър е 50 000 пъти по-малък от дебелината на човешкия косъм.

Повод за търсенето на алтернативен метод за лечение са кръвотеченията, които често усложняват терапията с антиагреганти.

Същевременно, необходимостта от подобни препарати непрекъснато се увеличава, тъй като застаряването на населението, увеличаването и учестяването на въздействието на стресовите фактори и на обездвижването, характерни за съвременното общество, водят до непрекъснато увеличаване на сърдечносъдовите заболявания.

За целта изследователите от Университета “Банарас Хинду” (Banaras Hindu University) във Варанаси, Индия и Международния технологичен изследователски център за прахова металургия и нови материали (International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and New Materials) в Хайдерабад използвали малки количества сребърни наночастици.

След въвеждането им в кръвотока на лабораторни мишки, агрегацията на тромбоцитите им се съкратила с 40% без видими странични ефекти.  

Според специалистите, съчетанието на антиагрегантното и противомикробното действие на среброто може да бъде използвано и при създаването на ново поколение стентове – метални конструкции, които да се поставят в поразените от атеросклероза артерии за възстановяването на нормалния кръвоток.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.