Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Глобалното затопляне може да доведе до разпространението на нови болести
10 Октомври 2008
12 най- опасни инфекциозни болести, пренасяни от животни, застрашават хората
Вирусът Ебола причинява едно от най- смъртоносните заболявания на света
Вирусът Ебола причинява едно от най- смъртоносните заболявания на света

Според доклад на Обществото за опазване на дивата природа / Wildlife Conservation Society/ , глобалното затопляне може да доведе до разпространяването на нови болести, пренесени сред хората от животинския свят.

В доклада, представен на провеждащия се в Барселона конгрес на Световния съюз за опазване на природата, фигурират 12 най- опасни зоонози- инфекциозни заболявания, преносими от животни- които може да се разпространят в хода на климатичните промени.

Учените вече са фиксирали придвижване в северните региони на болести като болестта на Лайм и треската Западен Нил. Те се пренсасят от кърлежи и комари, които вече оцеляват на територии, на които по- рано са замръзвали. Затоплянето може да разпространи сред хората и птичия грип, треската от долина Рафт, вируса Ебола и други крайно опасни за човека болести.

Впрочем ръстът на заболеваемостта не винаги е свързан с глобалното затопляне. Например сушата в редица райони кара домашните и дивите животни да пият от едни и същи източници и това, от своя страна, повишава шанса на появата и предаването от животни на хора на нови типове вируси.

Обществото за опазване на дивата природа призовава към изострен контрол над състоянието на здравето на дивите животни като показател на общото състояние на екосистемата, както и към създаване на механизми за предотвратяване на епидемии както чрез знанията на водещата западна медицина, така и чрез традиционния опит на племената на аборигените.
 


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.