Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Интернет зависимост – заболяването на XXI век
14 Февруари 2008
Злоупотребата с новите технологии може да доведе не само до психически, но и до физически увреждания.

Интернет зависимост – така специалистите наричат новата болест на века, която от психическата сфера вече преминава и към физическата. Ортопедите вече говорят за “синдрома на компютърната мишка” – професионално заболяване за хората, използващи продължително време компютър.

Психолозите отдавна предупреждават, че онлайн зависимостта може да разруши живота на човека. Например, само в Германия от интернет зависимост страдат около 2 милиона човека, които възприемат виртуалния живот за реален.

За много млади германци практически цялото време преминава онлайн: в интернет те играят, чатят, флиртуват, пазаруват и работят. Става все по-трудно хората да бъдат откъснати от екрана, коментира Тео Весел, председател на берлинския Съюз за помощ на зависимите.

Според специалистите, за развитието на зависимостта от новите технологии важна роля са изиграли и мобилните телефони. Например, медиците отбелязват, че ако човек не се отделя от телефона си нито за секунда, това вече е много тревожен симптом. 

Статистиката показва, че около 10 процента от любителите на компютърни игри се нуждаят от медицинска помощ. Един от симптомите за привързаност към компютъра е т. нар. “синдром на компютърната мишка” (Repetitive Strain Injury – RSI синдром), от които често страдат служителите в офиса – това е нарушение на нормалната работа на ръката, плешките и шията поради монотонната работа пред компютъра.

За профилактика против RSI синдрома и интернет зависимостта лекарите съветват един път на всеки час да се правят упражнения за раздвижване на ръцете, да има самоконтрол и най-вече да не се прекарва цялото свободно време пред компютъра.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.