Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Американски учени откриха способ за лечение на чернодробната цироза
Николай Атанасов - 28 Декември 2007
Те синтезирали вещество, което блокира действието на белтъка RSK, спомагащ прогресирането на фиброзата на черния дроб

Изследване на специалисти от Медицинския институт на Калифорнийския университет в Сан Диего (UCSD) доказа, че фиброзата на черния дроб е обратим процес и при подходяща терапия чернодробната цироза може да бъде напълно излекувана. Направеното от учените откритие ще направи възможно създаването на лекарства не само срещу вирусната и алкохолна цироза на черния дроб, но и срещу белодробната фиброза, склеродермията, последствията от тежките изгаряния и други процеси, съпроводени с образуването на извънредни количества нефункционална, съединителна (ръбцова) тъкан, съобщава Science Daily.

Резултатите от изследването на американските учени са публикувани в последния брой на специализираното издание PLoS ONE.

При цирозата, нормално функциониращите, здрави чернодробни клетки (хепатоцити) постепенно се заместват от преплитащи се нишки от нефункционална, съединителна, ръбцова тъкан, като досега този процес с фатален край се смяташе за необратим. От цироза годишно умират около 800 000 души по света. Основните причини за прекомерното удебеляване на съединителната тъкан и промените в структурата на черния дроб са продължителната злоупотреба с алкохол или хроничните вирусни хепатити – хепатит В, С или D.

Преди 6 години учените от Калифорнийския университет открили белтък, получил названието RSK, който играе важна роля в прогресирането на фиброзата на черния дроб. Изследователският екип под ръководството на асистента по медицина към университета и Здравната система за ветерани в Сан Диего, д-р Мартина Бък (Martina Buck) и професорът по медицина и специалист по чернодробни заболявания Марио Чойкър (Mario Chojkier) успял да синтезира вещество, което блокира активността на  RSK-белтъка.

След като провели експерименти за блокирането на активността на въпросния белтък при болни от чернодробна цироза мишки, учените установили, че фиброзният процес може да бъде спрян, а чернодробните клетки постепенно могат да бъдат възстановени до нормалното им функционално състояние. Първоначално на мишките бил инжектиран токсин, който предизвикал тежка форма на фиброза. След това част от тях получила пептид, блокиращ действието на RSK-белтъка при продължаващо действие на токсина, а контролната група животни приемала само токсин.

В резултат на експеримента, всички мишки от контролната група развили тежка форма на фиброза, а тези, получили потискащ RSK-белтъка пептид имали съвсем лека форма на фиброза или въобще не заболели от цироза. 

Специалистите уточняват, че въпросният пептид спирал размножаването на звездовидните клетки на черния дроб, произвеждащи прекомерно количество колаген под въздействието на свободните радикали. Освен това той директно активирал разновидност на ензима каспаза (caspase), която разрушава клетките, предизвикващи развитието на цирозата, без да уврежда здравите чернодробни клетки. Така пептидът блокирал излишното производство на колаген, без да засяга черния дроб.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Desislava
08 Jun, 2021 | 12:16

Здравейте!

След толова години искам да попитам някой разбрали дали вече е факт конкретното лекарство за лечение на цироза? Моля ако някой е има отговор да пише на email: desi_vladimirova@abv.bg

Aleksandar Georgiev
18 Apr, 2019 | 15:41

molq za pomosh kak se kazva tozi lekarstvo ot amerikanski ucheni
aleksandargeorgiev1@icloud.com +381612164331
BLAGODARIQ😇

Мартин
16 May, 2016 | 10:37

Здравейте бих искал да ви попитам,какви са изследванията за цироза и фиброза. И да ми кажете от колко до колко години се развива и може ли да се разбере на време дали човек има такива заболявания. А въпросното лекарство май още не е на лице. Благодаря ви. Пишете ми на martin83caknoto@gmail.com

ТЕМЕНУГА
06 Aug, 2012 | 16:38

ЗДРАВЕЙТЕ, СЛЕД ПОСЛЕДНОТО ЗАПИТВАНЕ ПРЕЗ 02.2012 НИКОЙ НЕ Е СПОДЕЛИЛ КАКВО СТАВА С ТОВА ЛЕКАРСТВО.
МОЛЯ ВИ АКО ИМАТЕ ИНФОРМАЦИЯ ПОМОГНЕТЕ

zoya
07 Feb, 2012 | 22:38

Здравейте,майка ми е с цироза на черния дроб помогнете ми да намеря добър лекар в София за второ мнение.Благодаря ви


Дженгиз Хюсню
09 Jan, 2011 | 00:33

Здравейте на всички. Аз имам болен баща от чернодробна цироза в напреднал стадий, също така е и уголемен. Заради тая болест взе да се пожълтява. Сега е в болница, и в тежко състояние. В България не знам дали има излекувани пациенти от тази болест. Евентуално ако има оздравели от такава болест, Моля да се свържат с мен не забавно, защото положението на баща ми е много тежко и сериозно, и не знам колко време ще издържи. Еmail: cengiz@abv.bg това МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ МИ!

Lili Doncheva
27 Jul, 2010 | 11:16

Здравейте,
По телевизията гледах случая на жена, която е била болна от чернодробна цироза и и направиха трансплантация на черен дроб и тя се възстанови и сега е жива и има такава фондация. Но ...
Моите двама братя имат хроничен хепатит В. Незнаем от колко години са болни. Единият ми брат от м. ноември приема ударни дози с лекарства на английска фирма, която вече е 12 години на пазара в България, имаща всички лицензи от мин. на здравеопазването. Резултате му са ALAT -20
ASAT - 18
Ехографските изследвания са също много добри. Физически външният му вид е чудесен.
Ако се интересувате за своето здраве може да ми пишете : lilli_gr@abv.bg
Изследванията му са доказателство.

Ани
08 May, 2010 | 18:20

Моля за помощ, мой познат има дребнозърнеста чернодробна цироза и постоянно набира вода, моля ако някой знае нещо за това лекарство да ми каже как мога да си го купя. много ви моля.
емайла и тел ми са;
a_angova@hotmail.com; 0893 66 34 66
Благодаря ви

givka Petrova
31 Jan, 2010 | 20:03

Zdraveite! Molq Vi da mi pomogni te za edna gestoka diagnoza progresivna sklerodermiq s yvregdane na ligavicite i zasegnati bubreci.Pravq le4enie s kuprenil metotreksat no bez nikakuv rezultat. Molq VI za pomo6t!

boris
25 Jan, 2010 | 01:53

сестра ми е във 2-3 степен.на цироза. получила е един кръвоизлив, моля ако наистина някой знае повече за това лекарство и от каде да го купим, да пише СПЕШНО Е!!! и ако има някой трансплантиран със черен дроб. или има информация за друг. да ми пише. трябва да си помагаме със каквото можем. трябва ни информация. Е-mail. bor4o85@abv.bg. БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ И ДА НИ ПОМАГА.

Тerziyski
12 Dec, 2009 | 00:24

Моля някой ако знае подробности за този медикамент и дали е в употреба да сподели. Баща ми страда от тежка форма на цироза и изгледите не са добри.

Бончо Димитров
24 Apr, 2009 | 18:16

Помогнете аз имам чернодробна цироза Чайлд В включен съм в списък за трансплантация на ВМА моля за информация телефони за този нов метод

Ренета Недялкова
08 Apr, 2008 | 22:34

Това , което чета ми прилича на фантастика !
За да ме оборите , бихте ли дали конкретна информация за начина по който мога да използвам продукта.
Диагнозата ми е : Първична билиардна цироза , установена преди 5 години в ИСУЛ , приемам урзофалк , спиронолактон и хепасейф /извинете , че ги пиша на български/
Обезпокоена съм , че започнах да събирам вода и съм в отчаяние...

donka iovkova gateva
09 Jan, 2008 | 22:35

имам напреднала фиброза и цироза 1 ва степен вследствие на хепатит с.вече съм провела лечение с пегасис и копегус 12 месеца но без резултат моля да ми отговорите кога ще е възможно да ми изпратите по голяма информация или телефони за връзка за този способ на лечение и ще бъде ли възможно да се закупи


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.