Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес е Сирни Заговезни, иска се прошка!
1 Март 2020

Днес е Сирни заговезни – прошка. На този ден се поставя началото на най-продължителния пост през годината, така нареченият Великденски пост. Трапезата на тържествената вечеря има подчертано обреден характер.

Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни. Веселието и оживлението по време на вечерята нараства, когато дойде ред на обичая Хамкане. След вечеря бабата завързва парче сирене, халва или варено яйце в края на червен вълнен конец и разклаща конеца. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето сирене. Обредът се нарича "люшкане" или "хамкане". Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болести по агънцата.

На Сирни заговезни се иска прошка, по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове. Седмицата на сирните заговезни се характеризира с паленето на обредни огньове.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
02 Mar, 2020 | 18:01

Прошка, възлов момент в християнството, немислимо спасението без нея - какво е то? Напътствие на Христос или изопачена, или направо вмъкната дума в евангелията от дявола Йехова? На Бойко Борисоф може ли да простим (българите де, все още има такива) за унищожаването на България? - хайде, голяма работа, случва се, и аз греша и всички сме грешни , най после пък какво толкоз - нищо не коства?! На изплувалия в момента на повърхността на клоаката Васил Божкоф, на стотината хиляди управляващи държавата-банда?! А на ци$аните и ту$ците - че те са и по нисш биологичен вид, и най важното са без души - нищо не коства да им засилим по една прошка? А диваците - те са много милиарди, да им простим - нищо не коства! А коства! - това е акт на самоубийство. Духът Божи в евангелията въпреки обработката им от синедриона съществува, съществува поради невъзможността с човешки средства да се воюва с Бога. Сменя се думата или поне й се изопачава смисъла, вместо прошка да е - камион, - кажи на ближния си камион, и ще си спасиш душата. А и "ближен" е от същия порядък дезинформация. Привидно всички сме ближни, и милиардите диваци и Б. Борисоф, но в притчата минават цяла поредица хуманоиди, а ближен за Добрия самарянин се оказва само един - този дето са го били и ограбили и презрели всичките други. Той се оказва ближен защото е пострадал от тези, които синедриона напира да са ближни и то за нас, белите хора, с души от Бога за разлика от тях, приведените в илюзорно съществуване от този дявол Йехова, - че в юдаизма няма ближен, а е съплеменник. Християнския смисъл на "прошката" независимо с каква дума ще се каже или изцяло смисъла й ще е извън думата, е - отмини злото за да не се оцапаш от него и загинеш! Прощавам ти, значи - разминаваме се, значи липса на всякакви допирни точки, значи не докосване до света, - "Който не намрази света и собствения си живот, не е за Мене". И ближен се става, а не е обективна реалност, На въпроса - кой ми е ближен, Христос отговаря като че със смислова грешка - кой се е видял ближен на пострадалия? Добрият самарянин се оказал ближен, и то защото се съжалил над пострадалия. Ближен се оказва този на когото е дадено да се вживее в който си избере, а не във всеки. Разбойниците, рабито и левита са разрез на цялото общество, и той ги отминава, прощава в смисъл - не забелязва, отбягва в обратна посока от гнус пред мъртвите - живота е дистанциране от смъртта. "Прошката" е издигане на стена.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.