Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Русия преустановява своето участие в Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия
21 Февруари 2023
Това обяви руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин обвини днес Запада за ескалацията на украинския конфликт, след като съюзниците на Киев обещаха да изпратят ново въоръжение на Украйна.

"Отговорността за разпалването на украинския конфликт, за неговата ескалация, за ръста на жертвите лежи изцяло на западните елити и, разбира се, на днешния киевски режим, за когото украинският народ на практика е чужд", заяви Путин в обръщението си към Федералното събрание – двете камари на руския парламент. 

Елитите на Запада не скриват целта си да нанесат на Русия стратегическо поражение, "да приключат с нея веднъж и завинаги", искат да направят конфликта глобален, заяви още Путин.

В речта си Путин остана в руслото на антизападния наратив, добре познат от публичните му изяви през последната година, белязана от т.нар. специална военна операция.

Според руския президент цялата отговорност за конфликта в Украйна лежи изцяло на западните елити и на властите в Киев: "Те започнаха войната, а ние използваме сила, за да я завършим".

Путин увери, че Русия не може да бъде победена на бойното поле.  

Русия преустановява своето участие в Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия, но не излиза от него, каза още руският президент:

"Преди да се върнем към обсъждането на този въпрос трябва да разберем за какво претендират такива страни от Северноатлантическия алианс като Франция и Великобритания. И как ще отчитаме техните стратегически арсенали, т.е. съвкупния ударен потенциал на Алианса".

Путин увери, че разполага с информация за подготвяни в САЩ изпитания на ядрено оръжие и предупреди:

"В тази ситуация министерството на отбраната на Русия и "Росатом" трябва да осигурят готовността за изпитание на руско ядрено оръжие. Разбира се, няма да го направим първи, но ако Съединените щати проведат изпитания, то и ние ще проведем. Никой не трябва да храни опасни илюзии, че глобалният стратегически паритет може да бъде разрушен".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.