Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Президентът: Министерският съвет не трябва да се крие зад Народното събрание!
22 Юни 2022
Той отбеляза още, че предложението е нямало да бъде направено, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна позиция
Френското предложение за Република Северна Македония е най-доброто, което сме получавали до момента. Това заяви президентът Румен Радев в Пловдив, който участва в националната конференция „Език свещен“, предаде БНР. Той отбеляза още, че предложението е нямало да бъде направено, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна позиция. 

„Нашите европейските партньори вече споделят позицията, че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и защита не може да бъде само двустранен между РСМ и България, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС". 

В същото време държавният глава призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в Конституцията на РСМ не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция. Той отбеляза още, че този процес се базира на два важни документа - първият е преговорната рамка, който е ангажимент и се разработва от ЕС. 

Вторият е двустранният протокол, който е ангажимент на българската страна. Президентът каза още, че Министерският съвет не трябва да се крие зад Народното събрание и добави, че се очакват ясни и отговорни решения от кабинета.

Към момента предлаганият двустранен протокол с РСМ не дава достатъчна гаранция за защита на нашите интереси като действия, механизми и срокове и критерии. Призовавам отговорните институции да заложат липсващите параметри в този двустранен протокол, защото ако той не бъде актуализиран самата преговорна рамка се обезсмисля, каза Радев. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.