Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Perseverance направи разходка по Марс
6 Март 2021
Апаратът премина общо шест метра и половина на повърхността на планетата
Американският марсоход Perseverance измина първите си метри на Марс, където пристигна преди две седмици. Апаратът премина общо шест метра и половина на повърхността на планетата. 

Марсоходът с шест колела, който се задвижва с плутоний, е изминал шест метра и половина за 33 минути, съобщиха от НАСА. Планът ни, който беше изпълнен идеално, беше първо да напреднем с четири метра напред, да направим 150-градусов завой наляво и след това да се върнем назад с два метра и половина. По време на пътя снимахме следите от роувъра върху марсианската повърхност.

Очаква се марсоходът да може да изминава по 200 метра за един марсиански ден, който е малко по-дълъг от земния. Perseverance е пет пъти по-бърз от Curiosity - другият апарат на НАСА, който все още е активен на повърхността на Червената планета.

Машината кацна на 18 февруари в кратера Дезеро, където учените смятат, че преди 3 и половина милиарда години е имало дълбоко езеро. Целта на Perseverance е да вземе скални проби, които да бъдат донесени на Земята от следваща мисия, по график през 30-те години на този век, за да бъдат търсени следи от древен живот на Марс. 

Според оценки на НАСА засега роувърът функционира безупречно. Perseverance вече изпрати на Земята повече от 7000 снимки.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.