Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мраморна глава на древна статуя изплува от ... канализацията в Атина
16 Ноември 2020
Оригиналното произведение на изкуството, датиращо от края на IV век пр. н.е. или началото на III век преди н.е., е в добро състояние
Мраморна глава на древна статуя на гръцкия бог Хермес на около 2300 години е открита по време на разкопки за подобрения на канализационната система в центъра на Атина, съобщава гръцкото министерство на културата, предаде БНР.

„Оригиналното произведение на изкуството, датиращо от края на IV век пр. н.е. или началото на III век преди н.е., е в добро състояние“, се казва в изявлението на гръцкото министерство на културата. 

Работници се натъкнали на находката, докато извършвали ремонт на канализацията в центъра на Атина. Главата на древногръцкия бог, син на Зевс, е намерена само на 1,3 метра под настилката на оживена улица в петък. Тя изобразява Хермес "на зряла възраст" за разлика от обичайния младежки вид, с който той най-често е представян.

Гръцкото министерство на културата не дава оценка за стойността на скулптурата, която е транспортирана до склад на дирекцията за антики. 


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Тракиец
04 Dec, 2020 | 12:03

Тази глава прилича на брадат тракиец (българин), а не на грък.
Чертите на гърците са по-близки до тези на арабите, отколкото на европейците (траките).


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.