Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нови 227 случая на коронавирус в Сърбия
28 Юни 2020
Заразени са министри и съпартийци на президента Вучич
Най-малко 227 души са заразените с коронавирус днес според данни на оперативния щаб за борба с COVID-19 в Сърбия. Съобщаването на данните, базирани на почти 6000 теста, бе съпроводено от имена на известни новозаразени, празнували с президента Александър Вучич безпрецедентната изборна победа.

Това става в момент, когато властите обвиняват жителите за неспазване на елементарни санитарни мерки за рязкото увеличаване на заразените, седмици след премахването на ограниченията.

Министърът на отбраната Александър Вулин, досегашният председател на парламента Мая Гойкович и фактическият "министър за Косово" Марко Джурич са сред хората с положителна проба.

Това става в момент, когато здравният министър Златибор Лончар прехвърли цялата отговорност на гражданите увеличението от почти 10 пъти за месец (преди разхлабването имаше дни с по едва няколко десетки заразени).

На друга позиция обаче е епидемиологът Предраг Кон, главният учен в кризисния щаб за борба с коронавируса, при чиито напътствия временно бе овладяна заразата. "Имаше натиск", каза той в сутрешния блок на ТВ Първа, имайки предвид усилията на властите за бързо завръщане към нормалния живот, за да се проведат изборите.

В интервю за в. "Данас" той каза и че държавата не се е вслушвала в препоръките, които е отправял. Отговорни според него са всички в кризисния щаб, които не са били съгласни с въвеждане на ограничения - като строга забрана за събития, където не е възможна физическа дистанция, и глоби за нарушителите.

Такива събития имаше в последните дни - например мач "Партизан" - "Црвена звезда", в резултат от който бяха привнесени случаи на коронавирус в обявилата "победа" над епидемията Черна гора.

В Сърбия има 13 792 Потвърдени случая от начолото на кризата, а 267 са починали.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.