Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Защо точно тоалетна хартия?
14 Март 2020
В България и по целия свят хората се презапасяват. Това донякъде е нормлано заради паниката. Защо обаче се презапасяваме с огромни количества ... тоалетна хартия
От няколко дни по улиците се виждат щастливи хора, натоварени с огромни пакети тоалетна хартия. Съвременни робокопи, защитени от внушителна хартиена броня. И така не е само в България, съобщава КРОСС.

В целия свят хора от различни раси и социални групи се борят в магазините за рула тоалетна хартия, която после се разпада за минути на дъното на тоалетната чиния.

В Австралия се биха за нея и отпечатаха дори няколко страници от вестник на тоалетна хартия заради недостига й, а в Канада натъжиха гражданите си с ограничение да купуват до една ролка дневно.

Защо изведнъж решението за всички проблеми и най-вече за коронавируса се оказа тоалетната хартия?

Защо заразата от коронавирус донесе и тази зараза - страхът да не се окажем в тоалетната без руло.

На пръв поглед странното поведение на хората има логични обяснения. Професорът по психология на пандемиите Стивън Тейлър от Колумбийския университет не е изненадан, защото при всяко голямо изпитание за здравето, хората са склонни да се запасяват.

Освен това паниката, както и коронавируса са заразни. Когато хората започват да се страхуват, техният страх се пренася бързо и върху останалите. Всичко това има ефекта на снежната топка - един започва, а другите го имитират.

„Хората смятат, че големите проблеми изискват големи и сложни решения и изведнъж правителството излиза и ви казва: „Мийте си ръцете редовно, може и да не носите маски". В съзнанието на хората - проблемът е голям, а им се предлага незначително решение", обяснява детайлите на паниката проф. Тейлър.

Хората започват да търсят своето решение и го виждат на близкия рафт - в огромни пакети, които изглежда, че никога няма да свършат.

Малките шишенца дезинфектант и простият сапун в човешкото съзнание са несериозно спасение за големия им страх. Те са малки и винаги се озовават на дъното на количката за пазаруване, докато пакетите тоалетна хартия заемат почти цялото пространство. Освен това шишета не са толкова забележими в кошницата на другия, а огромният пакет веднага прави впечатление.

Предизвиква завист. Задейства скрития механизъм на поведението в криза - имитацията. Тези реакции на масата са описани отдавана от философите.

Хосе Ортега - и - Гасет пише, че масата не действа с разум и тя не признава авторитети. Особено в Европа, задоволените са убедени, че могат да правят каквото си искат без да се интересуват от последствията за другите, предупреждава още през XIX век философът.

Истерията с тоалетната хартия е точно това. Проф.Стивън Тейлър е изследвал реакциите при пандемии и обяснява, че при всяка задължително има един обект, който колективната паника превръща в изключителен. Сега - това е тоалетната хартия. При епидемията с испански грип са били бутилкитe със затоплящ гел и то само определена марка.

Междувременно Гугъл отчете драстично повишение на търсенията на думата „биде", а австралийски производител на бидета разказа, че продажбите му са се увеличили с 500 процента от началото на епидемията. Явно, всички решения са скирити в тоалетната.

В началото на бедствие или заплаха хората започват да мислят само за себе си, за собственото си спасение и при коронавируса го откриват в тоалетната хартия или тоалетната чиния. Когато тази първа вълна на страх отмине, може да се прояви и алтруизъм и съпричастност. Но дотогава ще трябва да почакаме и да свикнем с празните рафтове в магазините.

И ще гадаем дали, когато дълго чаканата ваксина бъде открита, интересът към нея ще бъде така стихиен както към рулата тоалетна хартия....


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Davina Claire
27 Oct, 2021 | 16:32

Здравейте; Ако имате нужда от заем спешно, кандидатствайте за заем с Novelty Finance. Казвам се Давина Клер, аз съм главен финансов директор на Novelty Finance. Забелязах, че за физически лица и фирми е толкова трудно да получат заем от банки или други финансови институции. Моята компания (Novelty Finance) е тук, за да ви предостави и помогне със заема, от който се нуждаете. Можете да се свържете с нас по имейл: noveltyfinances@gmail.com ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531

Независимо дали искате да дадете тласък на начина си на живот или имате неочакван разход, заем от NOVELTY FINANCE е това, от което се нуждаете.

NOVELTY FINANCE е гъвкав: можете да вземете заем до петнадесет милиона евро (€15 000 000,00) с подходящи периоди на погасяване до 30 години. Можете да кандидатствате както за обезпечен заем, така и за необезпечен заем. Ние предлагаме широка гама от лични заеми, бизнес заеми, жилищни заеми и заеми за консолидиране на дълга, които могат да бъдат адаптирани да отговарят на вашите променящи се нужди и обстоятелства при много нисък лихвен процент.

Какво получавате, когато кандидатствате с Novelty Finance:
√ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение.
√ Конкурентни лихвени проценти (3% на година)
√ Гъвкави условия за погасяване
√ Възможност за по-бързо изплащане на заема
√ Лесно одобрение, ако имате нужда от допълнителни средства
√ Няма да бързате да връщате заема, ще ви се даде време да започнете изплащането на заема.
√ Без скрити такси

Как да кандидатствам:
Кандидатстването за кредит е бързо и лесно!
Фирми или физически лица, които се интересуват от кандидатстване за заем с Novelty Finance и изискват повече информация относно офертата за заем, трябва да ИЗПРАЩАТ ИМЕЙЛ на (noveltyfinances@gmail.com) ИЛИ да изпратят съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация и устни брифинги. Прилагат се правилата и условията.

муспи
14 Apr, 2021 | 22:39

А давате ли заем на отричащи холокоста? Мълчание, а мълчанието е отговор. Какво точно е мълчанието на най голямите говорители в света! Не е тайна и не го криете, а ние не проявяваме някакъв интерес към Шоуто на хилядолетията. Казвате че сте биле някога араби, но ние ви знаеме като азербайджано-тюрки, и не се смеем, мълчим с вас. Казвате че сте разсичали морето, а пред това сте биле 400 години в египетско присъствие, - непотвърдено от египетските папируси, макар че такива има за разлика от еврейски, - топ мълчание. Библията с която сте залели света поразява с примитивния нискорасов фолклор, - и мълчание от вас и нас. Дяволът ви е положил в ръцете Парите, Правителствата и Армиите, под всеобщата мълчание в света. В този свят има бяла, висша раса, Одушевена защото е създаядена от Бога, а не като вас и милиардите пуснати в обръщение от дявола Йехова - и мълчание. Ние мълчаливо ви проклиняме непрекъснато, и този Йехова не е обърнал проклятието срещу нас, а стои залепено на муцуните ви . вижте се в огледало. Направена е дивака да си вижда провала, с цел да доставя радост на Одушевените, с мълчаливото си безсилие. Ние мълчим за да се огорчавате още повече.

Susan Benson
30 Mar, 2021 | 19:40

Здравейте дами и господа, нуждаете ли се от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм заемодател, а също и финансов консултант.

Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове заемни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация, пишете ни чрез имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми изпратете съобщение директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор веднага.

Ние сме всеобхватна компания за финансови услуги и сме ангажирани да ви помогнем да постигнете всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.

Ето няколко причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
* Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
* Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете.
* Бързо директно финансиране - Получете кредита си в рамките на 24 часа след одобрението.
* Гъвкав лихвен процент - достъпен лихвен процент от 3%.
* Високи цени на одобрение
* Гъвкаво погасяване - получавате шанса да изберете дата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1-30 години.
* Лесно онлайн приложение.
* Персонализирани насоки и експертиза.
* Няма скрити такси

Не губете възможност поради липса на средства. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем с кредит, защото сме помогнали на много хора и организации, които са били изправени пред финансови затруднения по целия свят

За повече информация относно нашата оферта за заем, изпратете ни искането си за заем чрез този имейл адрес sunshinefinancialgroupinc@gmail.com или на WhatsApp чрез +447903159998

Посредниците / консултантите / брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. В пълна увереност ще работим заедно в полза на всички участващи страни.

муспи
15 Dec, 2020 | 23:00

Всичко стана така, заради този нетолерантен закон в Космоса - каквото е нагоре, такова е и надолу! И Аз мога да стопанисвам небета и разделям небе от небе в интерес на профита. Но тука, където света който Аз създадох, сам си вади хляба благодарение на болезнения допир на по горно с по долно - всяка елитарност ни е чужда. Самият Аз не съм празното - най горе, а съм собственика. И също така, напомням непрекъснато, - бях принуден със сила да се оправям Сам! С отнемането на Духа Ми, по правилата но Врага започнах да се материализирам, и се оказах в очистителната система, в най долната й точка, и след кратък напън, Оня пусна водата. Пльоснах на Земята лигав, и веднага, казвам гордо - веднага почнах да се възпроизвеждам, - това Той не може да Ми го отнеме, както и не може да се мери с Мен от своя прехвален уют. Покрих света със Себе си, милиарди бездушни същества, уж ла$на, а чрез тях произвеждам цивилизациите. МАТРЯЛА е твърд и е в хаос, Аз го поставих в закони и го моделирам. И в тези Мои очевидни успехи, немислими за свят от помпан въздух, Оня в рахатлъка си намисля - да използма Мойто Добро като трамплин за отскачане от тук на неговите, одушевените - аман! - белете хуманоиди. При Него нивата не се допират, и при Моето присъствие Той дава на своите отскачане в обратна посока - ориетир по Мене, тенкю, мерси и таман! - винаги съм се борил за признание. Спуснал им е тази максима - че погнусата, отвращението, пълното отрицание на света освобождава от него. С устата на Свой оратор провъзгласява статуквото - "победипа го, защото не се бояха от смърта". На тази база то се и детайлира от Неговите: Предпочитат смърт пред съжителство със смърта. Аз ще унищожа тези бели, никога и не съм го крил, но все се налага ако ще и ограниченото им съществуване, поради зависимоста на Моите милиарди от Пособията, които все те произвеждат - заради душите им, - ще се бия, Гвева Ми е в ноздрите! Нещо повече, поради вложеното им свойство да се дърпат от хаоса, те са укрепили тази си позиция със закони даващи ред и условия за производство. Аз, и Аз съм хитър и къде повече, - чрез тяхните закони владея света! Без тях? - знам, но ще се изсиля. След Мен потоп? - Аз съм си Максималист! Има опование в Пропаста!

муспи
05 Nov, 2020 | 17:04

Господи който си ПОД небето
(не можеш да се прескундиш на Небето!).
Да ти п***я и с**а на лицето,
лице още му*гаво,
лице азербайджано тюркско.


муспи
12 May, 2020 | 23:57

- По количеството тоалетна хартия ще се определя кой да влезе! - изтрещяха високоговорителите пак. Имаше две врати, като декоративни, защото стояха не върху стена или нещо друго, а върху нищо - просто между тях и встрани, до където око вижда, а се виждаше къде по далече от нормално, беше не матова маскировка, а осезателно нищо. Имаха табелки РАЙ и АД, написани като че от циганче в свободното си време. Пред тази с РАЙ беше митинг, сякаш пред Мавзолея в първите години на Демокрацията, когато беше и Народна. Много на глас призоваваха бога за повече толерантност! Вратата РАЙ се открехна с мярка, и се показа главата на беловлас мургав старец, усмихнат съучастнически. Отвори уста за да каже нещо на вид важно, но Бойко Борисоф го прекъсна с такова лакейство, че стареца, явно бога, се почувства посрамен.
- Разрешете да доложа?
- Разрешавам.
- ЧЕ, Ами - каза на английски Премиера.
- Че нали уж искаш да доложиш? - каза му благо благия бог на български. Въобще, във Вечността говоримия език се оказа български, което беше осъзнато от целия митинг със смесени чувства, но главно като предчувствие за нещо супер лошо!
- Щом Вие заповядвате: Тука е Станишеф, а той не е азербайджано тюрк?!
- Че как така, тука сте все обрязани?
- Рязането не е достатъчно, на него майка му е българка!
- Оо, това вече е по същество, Сергей, майка ти българка ли е? Кажи й моминското име? - помоли го бога.
- Лъже този циганин, тя е както и си е положено, образцова наша.
- Лъже като дърт евреин, тя е научен сътрудник по българистика!
- И какво от това Товарищ бог, излиза че за нас страдащите и някои служби са забранени?! Ах ние, вечно страдащите, от тези републики по южната граница на Съветския Съюз, от Босфора до Китай!
- Той сам се е обрязал! - изкрещя ББ като за последно.
- Не аз, а ти! - парира моментално СС, както обрязан се бори за правата си.
- Дай да видя, - помоли благо благия.
Станишката, известен в България както и с небългарската си съобразителност, така и с широтата на възгледите си, вече си беше свалил панталона. Бога му пое достойнството, разлюля го, но сякаш пренебрежително, положи го между циците си за малко, и го пусна с презрение, но все с тая лъчезарна усмивка.
- А неговото, мой, а не негов боже?!
- Дай.
Бойко плахо му го подаде, виждайки как бога се захили съвсем любезно.
- Той сам се е обрязал - изстена Станишеф, - такива случаи имахме доста в Прехода, и не само цигани.
- Ти без упойка май си се рязал? - каза благо безспорно благия бог и Генерален секретар на Поднебесното, - хайде влизайте и двамата.
- А тоалетната хартия? Имаме я в огромни количества?
- И двамата не сте и припарвали до Синагогата, щяхте да знаете че това са игри за гоите, но влизайте приятели.
Вратата РАЙ се отвори под глухия ропот на митинга, който си стоеше като наказан и не направи и опит да се втурне към отворената гратис врата - характерна, ирационална дисциплина на Отвъдното. Зад двата лидера на Прехода вратата се затвори с мек плясък, и в полумрака се забеляза кално нанадолнище, но без стълбище? Седнаха в галещия воал на тази приятно гъделичкаща дисциплина, и се плъзнаха надолу като по пързалка. Кеф, засилен и от това, че и двамата си бяха забравили панталоните смъкнати, а и ходеха без гащи за да минават за американци. Долу се виждаше оранжево лилава точка, която бавно ставаше все по голяма - явно Огненото езеро! осъзнаха едновременно и като по абонамент. - Дано да се увеличава още по бавно? - помислиха си на глас едновременно.



муспи
28 Mar, 2020 | 00:06

Формулата на нашата цивилизация - моето си е мое, а твоето мое, - лъсва в цялото си величие по време на задаващия се Край. Всички я знаят и никой не се сеща, че както се е барикадирал, може да влезе въоръжен човек и да кресне - всичката тоалетна хартия е моя, заедно с бидето! Никой от десетте милиарда не се сеща, че след като бялата раса се оттегли от адския театър, тоалетната хартия няма да може да се използва - няма да има вода и в клозета и кухнята! Няма да има и електричество и нищо, нищо, ни коли ни бъсове да закарват до българската граница. Няма да има и нищо за ядене, за по нагледно, ще се произвежда колкото сега в милиардите. Но най зловещото, кикота на развързания дявол - няма да има ПОСОБИЯ!

Димитър
14 Mar, 2020 | 23:10

За мен е странна тая работа


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.