Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Икономическата опасност от световната пандемия
13 Март 2020
Заразата вече доведе до катастрофи на фондовата борса, а заедно с петролна война между Русия и Саудитска Арабия и опасността от нова мигрантска криза заради напрежението в Сирия образуват перфектната буря
Икономическата опасност от коронавируса е експоненциално по-голяма от рисковете за здравето на хората, пише Independent . Ако вирусът има потенциала да повлияе директно на живота ви, то по-голяма е вероятността да останете без работа, ако работодателят ви бъде принуден да ви съкрати или бизнесът ви фалира вследствие на негативните икономически последици от пандемията.

Само тази седмица бяха изтрити трилиони долари от финансовите пазари. И това ще е само началото, ако правителствата не се намесят, пише изданието и дори прогнозира, че действията на Доналд Тръмп по този въпрос може да му костват втори мандат. Опонентът Джо Байдън определи COVID-19 като слабост за сегашния президент и едновременно с това обеща „стабилно и успокояващо" управление в момент на нужда.

В световен мащаб COVID-19 е убил 4 389 души. Без да се подценява черната статистика, изчисленията сочат, че икономическата парализа ще засегне милиони хора. Заразата, официално обявена от вчера за пандемия, вече доведе до катастрофи на фондовата борса, а заедно с петролна война между Русия и Саудитска Арабия и опасността от нова мигрантска криза заради напрежението в Сирия образуват перфектната буря.

На коронавируса може да се погледне като на момента, в който нишките, държащи заедно глобалната икономика, се отлепват една от друга. Цената за това може да бъде платена от стартиращите и развиващите се бизнеси, пише авторът.

Също толкова важно, колкото борбата с вируса, е ваксинирането на икономиките срещу настъпващата пандемия от паника. Човешкото страдание може да дойде под формата на болест и смърт, но и като невъзможност за плащане на сметки, загуба на работа или дори дом.

Битката на малките компании е свързана с прекъснатите вериги за доставки, които ги оставят без продукти и основни материали. Затварянето на фабриките в Китай доведе до рекордно ниско ниво на индекса, мерещ производствената продукция. Китай е най-големият износител в света и е отговорен за една трета от световното производство, така че проблемът на Китай е проблем на всички.

Всичко това повдига притеснения, че правителствата продължават да гледат на коронавирусната епидемия единствено като на здравна криза, а не и като на икономическа. „Време е икономистите да поемат щафетата от лекарите, преди истинската пандемия да се разпространи", пише авторът.

Деветата по големина икономика в света - Италия, вече е напълно блокирана и е трудно човек да си представи, че тя няма да влезе в рецесия. Едва ли това няма да засегне цяла Европа и най-големия ѝ икономически партньор, САЩ. Невъзможно е всичко това да не доведе до глобален спад, освен ако правителствата не се намесят по-бързо и по-строго, отколкото преди 12 години по време на последната финансова криза.

Този път залозите са по-големи, защото изглежда има координирани усилия за икономически удари срещу много западни страни и предупреждаване към тях от агресивните търговски политики, които Тръмп така възторжено приема. Въпреки че Китай понесе основната икономическа и човешка цена на вируса, мнозина в Пекин ще видят лъч светлина в отслабването на американската икономика и отвличането на вниманието от търговските войни на президента на САЩ.

Почти перфектно синхронизирана с коронавируса, избухна руско-саудитска петролна война. В краткосрочен план и Москва, и Рияд могат да си позволят 30-процентовия спад за една нощ в цената на петрола. Но американският бизнес с шистов газ не може: по-скъпият процес на добив означава, че голяма част от петролния сектор в САЩ просто няма да съществува, ако цените на „черното злато" останат на исторически ниски нива. А това ще доведе до спиране, загуба на работни места и може би дори рецесии на държавно ниво.

Президентът Тръмп прокара просрочени съкращения на данъци върху заплатите и помощ за почасови работници - мерки, които целят да помогнат на работодателите и служителите да оцелеят. В Обединеното кралство пък днес бе обявен „Коронавирус бюджет". Но всеки трябва да помисли по-мащабно, ако иска правилно да прецени как този нов фактор променя статуквото.

Става дума за повече от коронавирус, цени на петрола или дори глобалната икономика. Тук става въпрос за баланса на силите между Изток и Запад. През последните 10 години епицентърът на това бе Сирия. След десетилетие на конфликти по земя, изглежда, че се наблюдава ескалация - от прокси война до икономически конфликт.

Появилите се суперсили Русия и Китай е свидетелство за липсата на връзка на Америка в Сирия. И сега се опитват да циментират визията си за наистина многополюсен свят. Вместо да позволят на съюзника на САЩ Саудитска Арабия да ръководи петролните пазари чрез картела ОПЕК, Русия и Китай искат да прекроят глобалните пазари - и балансите на мощността - в своя полза.

За да преживеят тези промени, САЩ, Великобритания и други ще трябва да защитят бъдещето на своите големи и малки предприятия и да търсят възможности да се възползват от новия икономически световен ред, а не да го отричат. Пренебрегването на тези промени ще бъде още по-вредно от всяка грипна пандемия.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
18 Dec, 2020 | 05:54

Особено се дразни тайното Азербайджано Тюркско Присъствие, от станалото обикновено сред гоите - да наричат богоизбраните Свине? Вчера едно прасенце като го вземаха от йешивата, каза:
- Мам, може би наистина да сме свине?
- Не говори глупости! - каза майка му.
Ще кажете - стар и банален и по ориенталски беззъб азербайджано тюркски фолклор, от първите години на най якия Дил в историята - холокоста. А нещо да се е променило за 75 години? И тогава главната особеност на този журналистически напън като от "Наръчник на агитатора" е била както и днес, - първо че това е невъзможно и че никой не го оспорва, - и чак след това, второ, защото вече е за виждащите, а те са малко и се дърпат настрана, - темата е вечна - този свят е под проклятие! Виждащите го използват за утеснение, за излизане от тук - "Силата Ми е в утеснението" казва Врага на АТ.

муспи
13 Apr, 2020 | 18:53

Ще строим завод на Живота! -
Построихме завод,
с тлъсти еврейски стени -
мъже, жени, свине -
построихме завод
на Смъртта!

муспи
19 Mar, 2020 | 02:57

Под икономика и то в съвременния свят, където всяка държава си има свой Икономически институт, пишат се купища книги по икономика и само с тези ритуали е преуспяващ бизнес, защото света е на по ниско социално, интелектуално и духовно ниво от в предишните епохи, се разбира нещо като еврейски фолклор. Християнството след две хиляди години гонене изчезна, и понеже Дух не може да се убие, то се е скрило, осъзнало се е като бягство от света - най после, след толкова клади и конспирации. Изкуството беше отстранено по същия път, като от два три века го няма. И то виждайки се в неприемливата за света светлина, като реализация на таланти вложени от Горе на някои в този мъртъв свят, се е скрило и консумира вече и входната врата за Там - мъченичеството. На тази благодатна база за Ада, социалната несправедливост е надхвърлила султанските фантазии, ранния капитализъм и даже военновременното изпитание. Икономика е открит грабеж за всеки, като предимство имат тези дето влагат по големи пари - строителния материал на света. Има и уж незаконно мафии, те вземат парите направо, без наивни тарикатлъци, и ги внасят там, където и законните играчи. Върховната банда държи тези хранилища на пари, обработва ги да стават още повече, като преценява дали да взема повече или да охлаби малко, дали да напечата няколко трилиона с популистки афиши или да обуздае инфлацията популистки. Има ли някои изпитващи задоволство от такава гледка? Висшето е безсмъртно и не може да се убие, мълчи, скрило се е, а и е толкова малко и невзрачно, че ако го видят милиардите бизнесмени ще възкликнат - че то тва лий било?! Но този свят е царството на смъртта, и като се гледа от Горе, - Там пода е от дебела пластмаса, като на хокейните площадки, се съзерцава пълнотата на Вселената. Там Ангелите не се смеят както тука възвишените от скришните си места, защото тази пълнота се проявява още по пълна като не се адресира към нещо, както тука обекта е нужен за да се отхвърли с погнуса. Спускането на милиардите човеци в Пропастта е красиво за тези, които към каквото погледнат го виждат такова каквото го искат. Те, айм сори, не могат да бъдат паразити, извън тях няма нищо.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.