Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Почина султанът на Оман след 49 години управление
11 Януари 2020
Причина за смъртта не бе посочена, но султанът боледоуваше от рак от години и през декември беше в клиника в Белгия за лечение
Султанът на Оман Кабус бен Саид почина късно снощи, съобщиха тази сутрин държавните медии, предаде БНР, цитирайки Ройтерс. В Оман е обявен тридневен траур, а националните флагове ще бъдат спуснати през следващите 40 дни. Причина за смъртта не бе посочена, но султанът боледоуваше от рак от години и през декември беше в клиника в Белгия за лечение.

Подкрепяният от Запада султан Кабус, 79-годишен, управляваше арабската държава от Залива, откакто завзе властта с безкръвен преврат през 1970 г., с помощта на бившата колониална сила Великобритания. Султан Кабус ибн Саид започва промени в страната още от началото на управлението си. Той отваря границите на страната и използва печалбите от износа на нефт, за да изгражда пътища, училища и болници. Държавата осигурява на рибарите лодки и домове за почти всички, а в действие са въведени едни от най-строгите закони за опазване на околната среда. 

От 1991 г. насам оманците имат право да избират и представители за Консултативния съвет, който дава насоки на владетеля. На жените е дадено правото да гласуват и да бъдат избирани.

Под влиянието на Арабската пролет през 2011 година в Оман избухват протести, чиито искания са за политически реформи и по-добри условия на живот. Султанът обещава повече работни места, социални придобивки и власт за Консултативния съвет. На следващата година правителството започва кампания да спре критиката срещу правителството в Интернет. Шестима души са арестувани и получават присъди от 12 – 18 месеца и глоби от около $ 2500.

Кабус няма деца и не е посочил публично наследник. Декрет от 1996 г. гласи, че управляващата фамилия ще избере наследник до три дни след овакантяването на трона. Ако те не успеят да се споразумеят, съвет от военни и представители на силите за сигурност, шефовете на висши съдилища и на двете камари на парламента ще издигнат на власт лицето, чието име е било написано тайно от султана в запечатано писмо. Смята се, че най-големи шансове имат братовчедите му - Асад, Шихаб и Хайшам бин Тарик ал Саид.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.