Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха голям дворец на маите
27 Декември 2019
Той е бил обитаван преди 1000 години в древния град Кулуба, близо до Канкун
Археолози откриха останки от голям дворец на маите, обитаван преди 1000 години в древния град Кулуба, близо до Канкун, съобщи Ройтерс като се позовава на Националния институт по антропология и история. 

Сградата е била висока 6 м., дължината й е 55 м, а широчината - 15 м. Тя е била населявана през два периода между 600 г. и 1050 г. "Работата сега започва. Едва започнахме да разкриваме една от най-обемните структури на обекта", разкри археологът Алфредо Барера.

Цивилизацията на маите достига апогея си от 250 г. до 900 г., когато властва в големи области на днешно Южно Мексико, Гватемала, Белиз и Хондурас. Хората в Кулуба са поддържали търговски връзки с големите градове на маите Ек Балам и Чичен Ица и са били под тяхно влияние.

Освен двореца, археолозите изследват още четири конструкции, сред които останки от две жилищни сгради, олтар, централен площад и кръгла структура, вероятно пещ.

Обектът още не е отворен за посещения. Специалистите обмислят да залесят части от него, за да го предпазят от ветровете и слънцето.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.