Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Консерваторите с убедителна победа във Великобритания
13 Декември 2019
Борис Джонсън има необходимото му мнозинство, за да осъществи Брекзит
Във Великобритания след преброяване на гласовете в около две трети от избирателните райони се очертава солидна победа за Консервативната партия на Борис Джонсън в извънредните общи избори, съобщава БНР. Около 6.30 сутринта консерваторите печелят 285 места, а лейбъристите 184. Прогнозата на Би Би Си е торите да влязат в 650-местната Камара на общините с мнозинство от 76 места.

Преброяването на гласовете показва, че в общи линии се запазва прогнозният резултат, направен веднага след приключването на изборите в полунощ българско време. Консерваторите, според него, трябва да получат мнозинство от 86 места. Самият премиер Борис Джонсън, който бе преизбран в своя избирателен район, заяви, че „изглежда на неговото консервативно правителство на единната нация е даден мощен нов мандат да доведе Брекзит до край“. Успехът на торите се дължи на победите в някои „крепости“ на лейбъристите, в които те не са губили повече от 70 години. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че „това е много разочароваща нощ за Лейбъристката партия и че той няма да я води на следващите избори“. 

Много силно се представя също Шотландската национална партия, която се очаква да спечели над 50 места. Дори лидерът на либералдемократите Джо Суинсън, който в някакъв етап на кампанията твърдеше, че е следващият премиер на страната, загуби мястото си за сметка на кандидата на шотландските националисти в нейния район.

Лидерът на шотландските националисти Никола Стърджън заяви, че Борис Джонсън е получил мандат да изведе Англия от ЕС, но трябва да приеме, че тя разполага с мандат да даде на Шотландия избор за алтернативно бъдеще.

След оповестяването на първите прогнозни резултати курсът на лирата скочи с над 2 процента и достигна 1,347 долара. Тя поскъпна с 1,4 процента и спрямо еврото до 1,205 евро за лира.

Европейските лидери приветстваха факта, че победата на британските консерватори на изборите дава яснота за излизането на Обединеното кралство от ЕС. Според шведския премиер Стефан Льовен резултатът от гласуването означава, че сега ще се премине към раздялата. Има 11 месеца, за да се договори сделка, каза Льовен.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Гошо
13 Dec, 2019 | 23:24

сега вече ще има брекзит. великобритания ще се разпадне - Шотландия и Ирландия ще се отделят


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.