Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Фолксваген отложи решението да строи завод в Турция
15 Октомври 2019
Това заяви говорител на компанията на фона на международните критики по отношение на турската военна операция в Северна Сирия и опасенията за сериозно накърняване на репутация на немския концерн
Фолксваген отложи окончателното си решение дали да построи своя нов завод за автомобили в Турция, заяви във вторник говорител на компанията на фона на международните критики по отношение на турската военна операция в Северна Сирия и опасенията за сериозно накърняване на репутация на немския автомобилен производител, съобщава БНР.

"Ние наблюдаваме внимателно настоящата ситуация и гледаме със загриженост текущите развития", заяви говорител на компанията във вторник, предаде Ройтерс, цитирайки информация на немския в-к "Ханделсблат".

По-рано този месец "Фолксваген" създаде филиал в западната провинция Маниса в Турция, като от компанията заявиха, че все още се намират в последната фаза на преговорите и че не е взето окончателно решение за строежа на автомобилния завод за 1,3 млрд. евро.

"Фолксваген" беше взел решение през последните месеци да изгради своя нов автомобилен завод в Турция, а не в България или Румъния, напомня "Ханделсблат".

Агенция Ройтерс цитира членът на надзорния съвет на "Фолксваген" Щефан Вейл, който е и министър-председател на Долна Саксония (където е базирано седалището на производителят на автомобили) да казва, че той не може да си представи, че компанията ще направи тази инвестиция предвид настоящите обстоятелства.

Долна Саксония има влиятелен глас във "Фолксваген", тъй като притежава дял от 20%.

"Оставам с впечатлението, че моето мнение се споделя от още няколко души в надзорния съвет“, посочи г-н Вейл и добави, че тази тема ще бъде обсъдена на следващото заседание на надзорния съвет в средата на ноември.

"Силно се надявам да се върнем в ситуация, в която турският президент осъзнава, че е тръгнал по много опасен път и посоката трябва спешно да бъде променена“, подчерта той.

Според агенция ДПА пък мнозина смятат, че в този момент България може да замени Турция в плана за изграждането на новия автомобилен завод.

Германският канцлер Ангела Меркел посочи в неделя, че тя е казала на турския президент Реджеп Ердоган, че военната офанзива в Сирия трябва да бъде прекратена, защото рискува тя да доведе до хуманитарна криза.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.