Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Президентът поздрави учените от БАН
13 Октомври 2019
По случай 150-годишнината на БАН Румен Радев поздрави учените и връчи почетния знак на държавният глава на председателя на Академията академик Юлиан Ревалски
"Нашите предци създадоха Българското книжовно дружество, водени от благородната кауза да основат „едно средоточие на българските интелектуални сили“, което да изведе народа ни по пътя на „истинната  цивилизация и напредък“. Тази морална сила и далновидност на българската интелигенция от онова време – да основе своето дружество още преди да има българска държава, да постави науката в основата на пътя към свободата и прогреса, е здравият генетичен код на БАН", това заяви държавният глава Румен Радев, който присъства на тържествения концерт-спектакъл “150 години Българска академия на науките”.  

По думите на президента Академията и днес може да се гордее със своите научни институти и учени, които са национален капитал, призван да отваря вратите на България към света.

По случай 150-годишнината на БАН Румен Радев поздрави учените и връчи почетния знак на държавният глава на председателя на Академията академик Юлиан Ревалски.

Отличието е за цялостния принос на институцията за развитието на науката и активната ѝ дейност, за развитие на всички области на живота, както и за изключителната ѝ роля за запазването на материалното и нематериално културно историческо наследство на България.

В изказването си Румен Радев посочи, че съвременната наука изисква все повече ресурси и младите български учени избират нерядко чужди институти, научни центрове и лаборатории, където да реализират своя потенциал и научен принос.

А там, където няма силно образование, където не се развива водеща наука и то добре финансирана, не може да има и силна икономика, икономика на високата добавена стойност и висок догонващ устойчив темп на икономическо развитие.

По думите на държавния глава устойчивото развитие изисква днес равномерно разпределение на образователната и научна инфраструктура. „Независимо от количеството на еврофондовете ние никога няма да  постигнем икономическо и социално сближаване между Северна и Южна, между Източна и Западна Европа, ако качественото образование и водещата наука са съсредоточени в тесни географски граници“, допълни президентът.

"Днес, век и половина след учредяването на БАН, България продължава да се нуждае от своята Академия. От един модерен, дързък, отворен към света център и двигател на духовен и материален напредък, посочи още Румен Радев. „Нуждаем се от вас – нашите интелектуални апостоли и визионери, които да работите така, че нашето общество да се развива, а нашите граждани да живеят по-добре и то с национално самочувствие“, подчерта още президентът в приветственото си слово по случай тържественото отбелязване на 150-годишнината на Българската академия на науките.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.