Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Томислав Дончев: Психозата за отнемане на деца е целенасочена атака
9 Октомври 2019
Вицепремиерът обяви, че има сценарии и службите го разследват от няколко месеца
Премиерът Бойко Борисов призова медиите да съдействат за спиране на разпространението на фалшивите слухове, че държавата ще взима деца от семействата и ще ги изнася в чужбина, съобщава БНР. 

Целенасочена атака

По темата вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че има сценарии и службите го разследват от няколко месеца. Той определи ситуацията като целенасочена атака:

„Не, не сме го проспали. Следим го от няколко месеца. Това си е умело режисирано мероприятие, което тръгна от социалните мрежи. Много малко българи вярват, че пътническите самолети пускат отгоре отрова, обаче когато става дума за децата, българинът е свръхчувствителен. Това има за цел да държи хората в подозрение, паника, да раздели обществото и да всее несигурност. Това вече не е политически въпрос“.

Има граници, които не бива да се минават

Дончев потвърди, че за паниката във въпросните училища от югоизточна България вина имат и пастори, но не само:

„Специално искам да обърна внимание на всички политици, които имат склонност да се заиграват с тази тема. Има граници, които не бива да се минават“.

Безпрецедентна ситуация

Според вицепремиера ситуацията е безпрецедентна:

„При условие, че и служби, и МВР, и прокуратура работят по темата, не очаквайте в момента да ви изредя организации и имена – има и вътрешни, и външни фактори“.

Медиите да не възпроизвеждат фалшиви новини

Премиерът Бойко Борисов призова медиите да не възпроизвеждат фалшиви новини за отнемане на деца от семействата им:

„Как може да се тиражира лъжа, че норвежците са дали пари, за да им изнасяме деца – да ги натовари на влак и да ги изнася… Това как може да им мине през ума?“.

Ситуацията в училищата се нормализира

Към днешна дата ситуацията в училищата, където заради дезинформация родители прибраха децата си, се нормализира, увери министърът на образованието Красимир Вълчев. При посещаемост в тях от 70%, днес на училище са отишли около 60%. 

„Включително чрез Фейсбук може да се види представители на политически партии, които убеждават, че това не е лъжа. Все неща, които говорят за организирана дезинформационна кампания, насочена конкретно към ромските общности“, посочи министър Вълчев.

Мълвата за отнемане на деца от училище днес достигна и Пазарджишко. Засегнати са две учебни заведения в Пещера и училището в ромския квартал на град Пазарджик. Част от децата отсъстват от учебните занятия.

Медиатори вече работят на терен в ромските махали. Полицията разследва разпространяването на слуховете.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.