Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЦРУ използвало гълъби за шпиони по време на Студената война
14 Септември 2019
В програмата са участвали и гарвани, които трябвало да оставят подслушвателни устройства на первази на прозорци, както и делфини, тренирани за подводни мисии
ЦРУ разсекрети детайли от своята тайна програма за гълъби-шпиони от епохата на Студената война, предаде БНР, позовавайки се на ВВС. Файловете разкриват как птиците са били обучавани за мисии под прикритие – да фотографират секретни обекти на територията на СССР.

В програмата са участвали и гарвани, които трябвало да оставят подслушвателни устройства на первази на прозорци, както и делфини, тренирани за подводни мисии. ЦРУ е смятало, че животните могат да изпълняват „уникални“ секретни задачи.

Операция от 70-те г. на XX в. с кодово име „Такана“ е изследвала възможностите гълъбите да бъдат снабдени с миниатюрни фотоапарати.

Предимствата са, че гълъбът има невероятната способност да намери пътя от дома, дори когато бъде оставен на място, където никога не е бил, дори на стотици километри разстояние.

Използването на птиците за комуникации датира от стотици години, но едва през Първата световна война гълъбите започват да се използват за разузнавателни мисии.

Към 1967 г. ЦРУ е похарчило стотици хиляди долара за общо три програми – за делфини, за птици и за кучета и котки, като едва в средата на 70-те години гълъбите се оказват най-ефективни.

По това време е избрана и мишена за мисия – корабостроителница в Ленинград, където се създават най-модерните съветски подводници. Подробностите около нея обаче остават засекретени. 


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.