Факти, Анализи, Коментари
   17 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени: Има екзопланети с по-добри условия за живот от Земята
26 Август 2019
Учените определят, че комбинация от по-плътна атмосфера с по-бавни темпове на въртене и присъствието на континенти водят до по-висока скорост на възходящия поток
Изненадващи нови изследвания, проведени от учени от Чикагския университет, разкриха, че съществуват екзопланети, които биха могли да бъдат дори по-подходящи за живот от нашия собствен свят, според Science Alert.

Целта на учените е била "идентифициране на океаните на екзопланетите, които имат най-голям капацитет да бъдат дом на активен живот", обясни ръководителят на изследването Стефани Олсън, когато екипът представи своите открития на конгреса по геохимия в Голдшмид в Барселона.

„Животът в океаните на Земята зависи от възходящия поток, който връща хранителни вещества от тъмните дълбочини на океана до слънчевите му части, където живее фотосинтетичният живот. По-голямото увеличаване означава по-голямо количество хранителни вещества, което означава повече биологична активност. Условия, които трябва да търсим на екзопланети ", каза тя.

Както списание Astronomy посочва, предишните проучвания за потенциална обитаемост на екзопланети "до голяма степен пренебрегват" ролята на океаните в глобалното регулиране на климата и транспортирането на топлина, докато Олсен и нейните колеги "се фокусират върху тази ниша", сравнявайки различни комбинации от климат и океан.

Използвайки софтуер, наречен ROCKE-3D, разработен от Института за космически изследвания Годард за моделиране на бъдещите екзопланети, учените определиха, че комбинация от по-плътна атмосфера с по-бавни темпове на въртене и присъствието на континенти водят до по-висока скорост на възходящия поток.

"Това е изненадващо заключение. То ни показва, че условията на някои екзопланети с благоприятни модели на циркулация на океана биха могли да бъдат по-подходящи за поддържане на живот, който е по-мащабен или по-активен от живота на Земята", отбеляза Олсън.

Очаква се изследването да предостави допълнителни параметри за астрономите, които търсят признаци на живот в далечни светове, като Олсън предполага, че „трябва да се насочим към подмножеството от обитаеми планети, които ще бъдат най-благоприятни за големи, глобално активни биосфери".


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
27 Aug, 2019 | 19:16

Айде, да се местим!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.