Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Саудитска Арабия за първи път откриват ... дискотека
18 Юни 2019
В нея няма да се сервира алкохол, но жените ще имат достъп. Мнозина са възмутени, други пък се радват
В саудитския град Джида се открива първата дискотека "халал", която е и първата в цялото саудитско кралство. В нея няма да се сервира алкохол, но жените ще имат достъп. Мнозина са възмутени, други пък се радват, пише КРОСС.

Първата по рода си дискотека „халал" тези дни отваря врати в Саудитска Арабия. Намира се в пристанищния град Джида, близо до Мека, край брега на Червено море. Клубът задължително трябва да отговаря на религиозните изисквания на исляма.

В последно време страната преживя не една и две промени. През лятото на 2018 отпадна забраната за шофиране на жени - първите саудитски гражданки вече се сдобиха с шофьорски книжки. Година по-рано жените за първи път получиха разрешение да посещават фитнес зали. А от 2012 г. насам страната официално има и спортистки, които взеха участие на Олимпийските игри. Тези стъпки към либерализация се свързват преди всичко с името на престолонаследника Мохамед бин Салман - новата силна личност в Саудитска Арабия. Той воюва сурово срещу политическата опозиция в страната, но допуска известна модернизация на саудитското общество.

Сега явно иде ред и на развлекателния сектор. Арабската верига от нощни клубове "White", която вече има заведения в Бейрут и Дубай, открива новата дискотека в Джида. Тя се придържа към изискването на саудитските власти да не се предлага алкохол - в кралството е наложена строга забрана за консумация. Жените обаче ще бъдат допускани до дискотеката. 

Новината за това предизвика много разнородни реакции в социалните медии. Един потребител в Туитър с псевдонима "Just Sayin", например, се обявява срещу откриването на нощния клуб, защото не харесва сегашната културна промяна в страната. Други се опасяват, че клубът ще доведе до упадък на религията - а това щяло да опустоши душите на много вярващи.

Саудитският активист по правата на човека Хоулуд Барауида също е скептичен, но по различни причини. Той поздравява факта, че страната постепенно се отваря към новото. Но това измества вниманието от други, много по-важни проблеми - например от закона за настойничеството, който прави жените зависими от техните мъже и братя. "Жените в Саудитска Арабия все още да страдат. Те страдат, когато са на работа, в затвора, сред семействата си", казва Барауида в интервю за ДВ.

Други - като саудитската журналистка Хани Накшбанди, която в момента живее в Дубай - приветстват откриването на дискотеката, виждайки в това знак за отваряне на страната към модернизма. Тя се надява, че това ще доведе до по-нататъшна либерализация. "Преди пет години беше немислимо откриването на нощен клуб в Саудитска Арабия, особено в Джида, в относителна близост до двете светини" (Мека и Медина, бел. ред.). Повечето от гражданите на страната са консервативни, обяснява Накшбанди. Ето защо развитието е бавно. "Не казвам, че този нощен клуб е голям напредък, но той може да помогне за разпространението на нови идеи и нова култура", казва журналистката.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Кольо
25 Jun, 2019 | 11:24

Най-неприятната държава в света

Гошо
18 Jun, 2019 | 18:53

Какво да се чудим там е съвсем различна култура и свят


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.