Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Папата събра различни вероизповедания на "Среща за мир" в София
6 Май 2019
В събитието обаче не се включиха представители на Българската православна църква
От София папа Франциск отправи молитва за мир по целия свят. "Да се борим за една земя, в която мирът се чувства у дома си", каза главата на Римокатолическата църква, като цитира наричания "български папа" Йоан XXIII, съобщава БНР.

В събитието "Среща за мир" на площад "Независимост" в столицата се включиха представители на различни вероизповедания в България. Шест деца държаха запалени факли, символ на обединението и победата на светлината над мрака. На сцената имаше рози – символ на България, и маслиново дърво – символ на Света Богородица.

"В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смазващото съучастие на заинтересуваните групи. Мирът изисква и моли да направим от диалога – път, от общото сътрудничество – наше поведение, от взаимното опознаване – метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя, и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения", каза папа Франциск.

Светият отец отправи своето послание за мир към целия свят, като призова всички да съдействат за осъществяването на този стремеж - представителите на религиите, на политиката, на културата.

Над 200 бяха официалните гости на събитието, сред които президентът Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев, Екатерина Захариева и Марияна Николова, министри, депутати, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на вероизповеданията и много граждани. Утре премиерът Борисов ще изпрати папа Франциск на летище София.

"Среща за мир" е кулминацията в посещението на папа Франциск в България. Утре Светият отец заминава за столицата на Северна Македония – Скопие.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Иван
08 May, 2019 | 20:32

А къде са нашите попове!!???


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.