Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Самолет аварира на летище Шереметиево - загинаха 41 човека
6 Май 2019
16 са ранени, шестима от тях остават в болница, състоянието на трима се оценява като много тежко
Недостатъчна квалификация на пилотите и диспечерите, техническа неизправност и лоши метеорологични условия. Това са основните версии на следствието за вчерашната самолетна катастрофа на московското летище „Шереметиево“, при която загинаха 41 души, 16 бяха ранени, шестима от тях остават в болница, състоянието на трима се оценява като тежко, съобщава БНР. По информация на посолството ни в Москва, няма да данни за пострадали български граждани. 

Говорителят на следствието Светлана Петренко съобщи, че са намерени двете черни кутии на самолета. Взети са също така проби от горивото в резервоарите. Следователите изучават аудиозаписи на разговорите с диспечерите и видеозаписи от охранителните камери на летището. 

Междувременно агенция „Интерфакс“ разпространи друга версия за инцидента, според която пътническият самолет на авиокомпанията „Аерофлот“ бил ударен от мълния. Това нарушило радиовръзката на екипажа с диспечерите. Тази версия се поддържа и в интервю, публикувано в социалната мрежа „Телеграм“ и приписвано на пилота Борис Евдокимов. 

Президентът на Русия Владимир Путин поиска мащабно разследване на причините за инцидента от снощи, при който самолет със 78 души на борда, пътуващ към Мурманск, се възпламени при аварийно кацане.

Самолетът "Сухой Суперджет 100" на авиокомпанията "Аерофлот" се приземи аварийно на 28 минута от полета на московското летище "Шереметиево", откъдето излетя вчера следобед за Мурманск. При кацането се счупи предният колесник, възпламениха се двигателите и пожарът бързо обхвана цялата задна част на самолета. От "Аерофлот"  съобщиха, че пилотът е поискал разрешение за аварийно приземяване поради техническа причина, но не дадоха подробности. 

Руският премиер Дмитрий Медведев  нареди да бъде създадена специална комисия, която да установи причините за катастрофата. "Ространс надзор" започва проверки на "Аерофлот", "Шереметиево" и държавната корпорация за организация на  въздушното движение. 

Скоро след излитането командирът на полета е поискал и получил от диспечерите разрешение за аварийно кацане. По-рано беше съобщено и че при приземяването една от стойките на шасито е пробила резервоара, който се е възпламенил. Огънят бързо е обхванал цялата задна част на машината, а след спирането на самолета незабавно е започнала евакуация.

В Мурманска област е обявен тридневен траур в памет на жертвите.

Руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на близките на загиналите и настоя за подробно разследване, което да установи причините за инцидента. 

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев по повод самолетната катастрофа на летище "Шереметиево" снощи, съобщи правителствената пресслужба. 

"Бих желал да изразя чрез Вас своята съпричастност към болката и страданието на близките на загиналите и да пожелая скорошно оздравяване на ранените в тази тежка катастрофа”, пише премиерът Борисов.

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо на руския държавен глава Владимир Путин по повод жертвите на самолетната катастрофа. Радев отправя и пожелание за бързо възстановяване на ранените при катастрофата. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също изпрати съболезнователни писма до председателя на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската Федерация Валентина Матвиенко и до председателя на Държавната дума Вячеслав Володин.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.