Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Астероид изненада НАСА
24 Март 2019
Откриването на изригванията е една от най-големите изненади в научната ми кариера, споделя Данте Лорета
Космическата сонда на NASA, която беше изстреляна към астероида Бену, извърши първите наблюдения отблизо на изригващите от повърхността му частици, съобщи американската космическа агенция, предаде КРОСС.

Припомняме, космическият апарат OSIRIS-REx беше изстрелян през 2016 г. Той влезе в орбита около Бену на 31 декември. Една от задачите му е да събере проби от астероида и да ги донесе на Земята.

Космическото тяло, което е малко по-широко от височината на "Емпайър стейт билдинг", може да съдържа непроменена материя от формирането на Слънчевата система.

Бену се оказа по-назъбен, отколкото се предполагаше. Това наложи промяна в плановете за събиране на проби заради трудния терен.

"Откриването на изригванията е една от най-големите изненади в научната ми кариера", споделя Данте Лорета, главен изследовател в екипа на OSIRIS-REx от Университета на Аризона, Тусон.

"Бену вече ни изненадва, а това е само началото на нашето вълнуващо пътуване", допълва той.

Изригващите от повърхността на астероида частици, открити на 6 януари, са едно от научните предизвикателства при неговото изучаване. Екипът на научната мисия увеличи честотата на наблюденията и през следващите два месеца откри още такива изригвания. Въпреки че много от частиците бяха изхвърлени от Бену, екипът проследи някои частици, които обикаляха около космическото тяло като сателити, преди да се върнат на повърхността му.

След като бяха анализирани рисковете, учените прецениха, че частиците не застрашават OSIRIS-REx и може да пристъпят към изследване на необичайното явление и вероятните причини за него.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.