Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Протест блокира околовръстния път на Пловдив
6 Октомври 2018
Жители на село Белащица и околните села протестираха срещу кариерите над селото и решението за разширяването им
Протестиращи срещу добива на инертни материали край село Белащица блокираха за близо половин час околовръстния път на Пловдив, предава БНР. Преди това със скандирания „Стоп на кариерите“ те преминаха в шествие по 4-километровата отсечка от центъра на селото до околовръстното шосе. Заради протеста се образуваха километрични задръствания. 

Жителите на Белащица бяха подкрепени от хора от близките села - Гълъбово, Брани поле, Марково и Брестник:

"Искаме чиста природа. С тези кариери нарушават въздуха и екологията. Това е един геноцид. Просто трябва да се спрат".

"Взривовете са силни. Точно от тях ми се спукаха стъклата".

"Прахът и натоварените улици. Това е при нас, защото ние сме на новия път, през който минават камионите и се усеща определено. Ние избягахме от града за по-чист въздух, а реално дишаме повече прах, отколкото в града".

Протестиращите отново поискаха да не се допуска разширение с нови 50 декара на кариерите, каквото е искането на единия от концесионерите, както и да се вземе решение за закриването им след 2021 година, когато приключват договорите. Те изразиха и притесненията си от внесено инвестиционно намерение за разкриването на нова трета кариера за повече от триста декара и издигнаха плакати срещу една от големите транспортни фирми у нас, която стои зад това искане. Изненадващо по време на блокадата на околовръстния път се появи собственикът на фирмата Илиян Филипов, който публично заяви, че още в понеделник ще оттегли документите:

"Аз никога няма да добивам материал тук, отказвам се".

Междувременно преди началото на протеста беше получена и писмена покана от Министерството на енергетиката за разширена среща с участието на инициативния комитет и всички заинтересовани институции. Тя ще се състои на 12 октомври на самите кариери.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.