Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Евростат отчете рекордно ниска безработица в България
31 Юли 2018
Безработицата в България през юни се понижи до 4,8% от 4,9% през май и далеч под ниво на безработица от 6,2%, отчетено точно преди година
През месец юни нивото на безработица в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС) се стабилизира на 10-годишно най-ниско ниво от 6,9%, в рамите на еврозоната остана в най-ниска от края на 2008 г. - 8,3%, а безработицата в България падна на рекордно ниско до 4,8 на сто, показват данни на Евростат.

През юни 2018 г. безработицата в ЕС остана на нивото си от май -  6,9% (най-ниско ниво от май 2008 г.), докато в рамките на еврозоната стабилизира на ниво от 8,3% (най-ниска от декември 2008 г.).

Според европейската статистика общо 17,105 млн. европейци, от които 13,570 милиона от еврозоната, са били без работа през шестия месец на миналата година, като спрямо месец май е отчетено слабо повишение на безработните в ЕС с 4 хиляди, докато броят на безработните в еврозоната нарасна в рамките на месец с 14 хиляди. Спрямо юни 2017-а година обаче общият брой на безработните европейци е спаднал с цели 1,657 милиона, от които 1,146 милиона в рамките на единния валутен блок.

Най-ниска безработица през юни е регистрирана в Чешката република (безработица от едва 2,4%), следвана от Германия (3,4%), докато най-висока безработицата остава в Гърция (ниво от 20,2%, но според данни на Евростат за април 2018-а) и в Испания (15,2% през юни 2018-а).

В рамките на юни общо 3,415 млн. младежи на възраст под 25 години са били без работа в ЕС (ниво на младежка безработица от 15,2%), като това представлява понижение на младежката безработица с 386 хиляди спрямо година по-рано, когато безработицата сред младите европейци беше на ниво от 16,8%.

Евростат представи и данни, според които безработицата в България през юни се понижи до 4,8% от 4,9% през май и далеч под ниво на безработица от 6,2%, отчетено точно преди година (през юни 2017-а). Това е най-ниската безработица откакто съществува статистика на Евростат за нашата страна от 2000-а година насам.

По този показател нашата страна се нарежда на десето място сред всички 28 членове на Европейския съюз с най-ниска безработица и е една от 19-те страни - членки с безработица, която е по-ниска от средноевропейската.

През шестия месец на настоящата година едва 160 хиляди българи са били без работа спрямо 165 хиляди през май и 209 хиляди безработни точно преди година (през юни 2017-а), показват днешните данни на Евростат. Това е най-малкият брой на безработните българи откакто съществува тази статистика за нашата страна от началото на далечната 1995-а година.

Нивото на младежката безработица в България се понижи през юни до 10,9% от 11,1% през предходния месец и спрямо 14,2% година по-рано, като през шестия месец на годината без работа са били общо 16 хиляди български младежи на възраст под 25 години спрямо 17 хиляди през май и 25 хиляди година по-рано (през юни 2017-а).

Данните на Евростат също така показват, че безработицата сред жените в нашата страна се стабилизира за втори пореден месец в рекордно дъно от едва 4,4% спрямо 5,7% точно преди година, докато безработицата сред мъжете се понижи през юни до 5,2% от 5,3% месец по-рано и спрямо 6,6% през юни 2017-а година.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
04 Aug, 2018 | 02:36

Вижте какво работници на таксиметровия транспорт, дайте да въведем в София рикшите. Това са красиви двуколки, обикновено с велосипедни колела, а отпред се впряга водача - хваща с ръце теглича и ярема се премята през врата като си има и специална възглавничка. Майстори в София които могат да го направят като мерцедес, със спирачки монтирани на теглича да се включва с успех във всякакъв трафик и калници над колелетата. Обърнали сте внимание колко е уважавана тази професия в Индия, в нашите условия може и още повече, - че съдете сами, почти чиста печалба! Амортизация нулева, ако нещо захърхори правиш или ако ще купуваш нова рикша. Клиентела море на фона на грабителския таксиметров бизнес. Аа, - и най важното - никакви регистрации, винетки и каквото и да било взаимоотношение със сатанинската власт! Ако има нещо хър-мър, оставяш рикшата на улицата, на осевата линия и отиваш да харчиш пари. След прилично време подемаш отново този кефещ бизнес, ако рикшата не е там където си я оставил яхваш някоя друга оставена по нагоре. Господа, ако не беше Демокрацията, най много да сме ватмани! Знам, не ме прекъсвайте - ще закрещите, - ами циганите?! Тряс с брадвичката по темето, и рикшата дето си й монтирал колелата от велосипеда на сина ти - заминава! Даа, ние сме си тромав народец, все трябва някой да ни подсеща, - ами ще ги депортираме тези румънци в Германия! Как? Те са много умни! - вижте Бойко Борисоф? - Ще ни коства почти нищо, жалки разноски. Ще пуснем крилатата мълва, че в Германия на всеки трудно асимилиращ се, се полага безплатна рикша! Че там се работи за евро чааветата ще ни го кажат, - че германците особено обичат да гледат потен румънски гръб, ще ги открехнем ние! Господа българи, това е все нещо срещу държавата в сравнение с вайкането и скърцането със зъби. Знам какво си мислите. Ще се появят гаражи за рикши, и стотици и стотици рикши ще се дават под наем. Най после колелетата, а и всякакви дъски и шпертплати не падат от небето. Собствениците на тези гаражи ще са близки с полицията и нашите рикши ще се считат за незаконни. Тези гаражи ще продават карти с които клиентите ще могат да се возят на всяка законна рикша, и ние ще гледаме отстрани. И въобще, тези крале на рикшовия бизнес ще са все евреи. И ето пак на най важното, - повод да ги убиваме. Природата сама ни ги нанизва на ножа! Иначе, не е за казване - но ще си работим за държавата.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.