Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Амазония откриха ферми на около 10 хиляди години
31 Юли 2018
Отглеждани са маниока, тиква, фасул, както и гуава и представител на семейство кариокарови
Специалисти от Археологическия и етноложки музей към Университета в Сао Пауло, Бразилия, са установили, че ловци и събирачи на плодове в югозападната част на Амазония са станали фермери преди повече от 6000 години, т.е. значително по-рано, отколкото се смяташе досега, съобщи БНР, цитирайки Lenta.ru.

Археолози са изследвали артефакти, намерени близо до водопада Теотонио в река Мадейра - един от притоците на Амазонка. Изяснено е, че инструментите били използвани за приготвяне на храна. Освен това са открити признаци за отглеждане на селскостопански култури, включително маниока, тиква, фасул, както и гуава и представител на семейство кариокарови. Находките датират отпреди 7-12 хиляди години.

През февруари американски археолози откриха в Гватемала следи от над 60 000 неизвестни дотогава на учените съоръжения на цивилизацията на маите. По мнението на специалистите, наличието на много напоителни канали, пътища, крепости и пирамиди навежда на мисълта, че в древността в изследваните сега територии е имало десетки големи градове.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.