Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кървав дъжд валя в Русия
11 Юли 2018
Дъждът успял да поуплаши някои по-религиозни жители на Норилск
Когато живееш в Норилск, на север от полярния кръг в Русия, едва ли очакваш нещо кой знае какво да се случи в града. Жителите му обаче бяха шокирани преди няколко дни, когато от небето се изсипа червен дъжд, съобщава КРОСС. Някои от тях решиха, че феноменът би трябвало да има метеорологично или геоложко обяснения, докато други приеха червената вода за божия гняв.

Цветните дъждове не са най-честото природно явление, но не са и някакво невиждано събитие. Обикновено се дължат на голямо количество прах, "вдигната" от сухи райони на планетата, и донесена от вятъра на необичайни места. Миналата година нещо подобно се случи след урагана Ирма, когато пясък от Сахара "валя" с дъждовете над Европа. Според запознати с явлението, за "кървав" дъжд може да говорим, ако в близост до мястото на валежа има сух район или пустиня; и когато преваляването е кратко - обилни дъждове биха директно "отмили" цветния пигмент.

Случаят в Норилск обаче не е нито едното, нито другото. За нещастие, причината за червения дъжд е по-прозаична и съвсем човешка. Фабриката на "Норникел", която се занимава с претопяване на никел и паладий, почиствала складовете си от огромни купчини ръжда, когато се извил силен вятър и вдигнат червеникавата маса във въздуха.

Последвалият дъжд успял да поуплаши някои по-религиозни жители на Норилск, предаде Канал 3. Две години по-рано в същия град река Далдикан потече с кървавочервени води, а по неофициална информация причината отново е индустриално замърсяване.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.