Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Обясниха аномалия на Луната
10 Юни 2018
През 1971-1977 г. е настъпило затпляне на лунната повърхност
Учените в Техническия университет в Тексас откриха причината за слабото затопляне на повърхността на Луната, настъпила през 1971-1977 г. Оказа се, че повишаването на температурата е причинено от присъствието на астронавти, които поставиха уред за измерване на изтичането на топлина от недрата на спътника. Това се съобщава от публикацията Science Alert.

Астронавтите, пристигнали на луната на корабите "Аполо 15" и "Аполо 17", пробиха дупки дълбоки 2,3 метра, а сондите, останали в тях, наблюдаваха температурните промени. На мястото на кацането на Аполо са проведени 15 наблюдения от юли 1971 до януари 1977 г. и на мястото на кацане на Аполо 17 от декември 1972 г. до септември 1977 г. Данните бяха получени от Националния център за космически данни на НАСА, чиито специалисти ги изпратиха в архива. Той обаче съдържа само информацията, получена преди декември 1974 г.

През 2010 г. изследователите откриха във Вашингтонския регистрационен център записи, направени от април до юни 1975 г. Анализът на документите показа, че затоплянето продължава до края на лунните изследвания. Повишаването на температурата е по-изразено на повърхността, което показва, че топлинният източник е на повърхността на Луната.

Изводът на учените е , че причината за това явление са самите астронавти, които стъпвайки по осветената повърхност на спътника оставят по тъмни следи . Това намалява албедото - отразяването на повърхността - в резултат на което започва да абсорбира повече топлина, което повишава температурата с около два градуса по Целзий.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.