Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
24 май - Ден на славянската писменост и българската култура
24 Май 2021
На този ден отдаваме почит на светите братя Кирил и Методий - създателите на славянската писменост
България празнува Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден отдаваме почит на светите братя Кирил и Методий - създателите на славянската писменост.

Светите братя създават глаголицата и проповядват в силата на божественото слово на роден език. Ако не беше тяхното завещание, днес този текст нямаше да изглежда по същия начин.

Солунските братя разпръскват делото си по целия славянски свят. Техните верни помощници, сред които Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий вървят до последно по стъпките им, за да продължат свещеното дело.

Като ден на просветата празникът се чества за първи път в Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий" по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие. През 1856 г. Йоаким Груев предлага денят на Кирил и Методий да бъде отбелязван като празник на българските ученици.

Денят на св. св. Кирил и Методий се отбелязва от Българската православна църква на 11 май по църковния литургичен календар. Има данни, че на този ден е отдавана почит на светите братя още от 12 век.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.