Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Частиците на тъмната материя не взаимодействат помежду си в сблъскващите се галактики
6 Април 2018
Търсенето на тъмната материя е безкрайно тежко и понякога разочароваща работа, но така работи всяка наука
Новите снимки с телескопа "Хъбъл" показват, че частиците на тъмната материя не взаимодействат помежду си в сблъскващите се галактики, което говори за абсолютно "черната" им природа, заявяват учени в статия в списание MNRAS.

"Търсенето на тъмната материя е безкрайно тежко и понякога разочароваща работа, но така работи всяка наука. Когато получаваме по-пълни данни, нашите изводи често се променят в обратната посока. Ако тъмната материя и по-нататък не си взаимодейства с видимата Вселена, то на нас ще ни бъде много трудно да разберем какво е тя", заяви Ричард Маси (Richard Massey) от Даръмския университет във Достатъчно дълго време учените смятаха, че Вселената се състои от тази материя, която ние виждаме и която влиза в основата на всички звезди, черни дупки, мъглявини, струпвания на прах и планети. Но първите наблюдения върху скоростта на придвижване на звездите към близките до нас галактики показват, че небесните светила в техните покрайнини се движат с невъзможно висока скорост, която е около 10 пъти по-висока, отколкото показват изчисленията на базата на масата на всички светила в тях.

Причина за това, както смятат учените, е т.нар "тъмна материя" . загадъчна субстанция, ко ято е около 75% от масата на материята на Вселената. Обикновено във всяка галактика има около 8 - 10 пъти повече тъмна материя, отколкото в нейната видима част и тази тъмна материя удържа звездите по местата им и не им дава да се "разбягат". Днес почти всички учени са уверени в съществуването на тъмната материя, но свойствата , освен очевидното ѝ гравитационно влияние върху галактиката и струпванията на галактика, остава загадка и предмет на спорове сред астрофизиците и космолозите. Преди три години Маси и колегите му решили да поставят тези теория под съмнение. като наблюдавали Abell 3827 - голямо семейство от галактики, които са в съзвездието Индианец на около 1,4 милиарда светлинни години от Земята.

Снимките от "Хъбъл" разкриха неочаквана картина - струпванията от тъмната материя в сблъскващите се галактики са "изостанали" от свързаните с тях групи звезди на около 5 хиляди светлинни години. това сочи към заключението, че струпванията от тъмна материя все пак си взаимодействат, а не просто преминават едно през друго, както сочеха предишните наблюдения. Когато получават толкова неочаквани резултати, учените решили да ги проверят отново с помощта на друг свръхмощен телескоп, микровълновата обсерватория ALMA, разположена в пустинята Атакама в Чили.

Снимките помогнали да се отделят смущенията от изображенията, получени от "Хъбъл" и наземната лаборатория VLT, и да намерят още едно струпване на тъмна материя, което по-рано не са забелязвали. Когато анализирали разположението ѝ разбрали, че няма никакви отклонения в разпределението им и положението им спрямо центъра на галактиката Това, както признава Маси, връща учените назад към много студената и абсолютно черна тъмна материя, която ще бъде много трудно да бъде открита заради нежеланието ѝ да взаимодейства с видимата й братовчедка не се поддава на откриване. Сега групата наблюдава други групи галактики като проверява новите изводи. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.