Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Продадоха цигулката на Айнщайн за над половин милион долара
13 Март 2018
Първоначалната оценка на музикалния инструмент от аукционната къща "Бонамс" е 150 хиляди долара
Цигулката на Алберт Айнщайн, с която той рядко се е разделял, беше продадена на търг в Ню Йорк за 520 000 долара, съобщи вестник "Ню Йорк таймс", пише КРОСС.

Първоначалната оценка на музикалния инструмент от аукционната къща "Бонамс" беше 150 хиляди долара. Цигулката е била изработена от майстора Оскар Щегер през 1933 година.

Тя била подарена на учения в САЩ, когато той започнал работа в Пристънския университет. Вътре в тялото на цигулката има надпис: "Направена за най-великия учен на света, Алберт Айнщайн, от Оскар Щегер".

Самият гениален учен започва да свири на цигулка още на 6-годишна възраст. Музиката е била неотменна част от живота на създателя на Общата теория за относителността.

Свиренето често му е помагало при достигането на успех в трудовете му. В по-зряла възраст физикът подарил музикалния инструмент на младия Уилям Хибс, който провеждал научна дейност в Пристънския университет. Вестникът припомни, че миналата година беше продадена на търг лулата на Айнщайн за 72 хиляди долара.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.