Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Името на Македония не трябва да съдържа географски определения, които засягат територията на България
16 Февруари 2018
Българският държавен глава коментира, че с президента Иванов са се обединили около позицията, че Договорът за добросъседство не трябва да остава къс хартия и еднократен акт
„Посещението ми в Македония има дълбок символизъм - то е първото след подписването на Договора за добросъседство, който помете недоверието в отношенията ни". Това обяви президентът Румен Радев на брифинг след срещата с македонския си колега Георге Иванов в Скопие, съобщава КРОСС.

„Първо лично от свое име и от името на моята делегация искам да благодаря за отправената покана и за топлото посрещане. Моето посещение в Република Македония има дълбок символизъм, защото това не е просто първото официално посещение на български държавен глава след дълги години, това е първото посещение от такъв характер след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония", каза Радев.

Той отчете, че това е и първото му посещение в региона, откакто България пое председателство на Съвета на ЕС. По думите му председателство дава исторически шанс на всички държави от региона за перспектива за европейска и евроатлантическа интеграция.

„Когато говорим за бъдещето на нашите отношения няма как да пропуснем и близкото минало от 2017 г. Това беше една година, в която имаше активен диалог между нашите две страни на всички нива, което е без аналог в отношенията ни досега. Резултатът от този активен диалог е подписването на така важният за нас Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Най-добрият лакмус за отношенията между държавите са бизнесът и хората. С президента Иванов констатирахме как само няколко месеца след подписването на този договор имаме ръст и то чувствителен на стокообмена и на туристическия поток", допълни Радев.

Българският държавен глава коментира, че с президента Иванов са се обединили около позицията, че Договорът за добросъседство не трябва да остава къс хартия и еднократен акт.

„Той трябва да бъде необратим процес напред във времето и ние тук трябва да положим много усилия. На първо място ние трябва да създадем предпоставки за едно много по-интензивно общуване, а това означава свързаност: транспортна, енергийна и дигитална, много по-активен обмен в областта на икономиката и търговията. Особено в областта на културата, образованието и науката", коментира президентът.

„Що се отнася до перспективите за европейска и евроатлантическа интеграция на Македония, България винаги е била един от най-силните адвокати за вашите перспективи в това отношение. Винаги сме ви подкрепяли, но разбира се, има още доста да се върши в различни сфери", поясни държавният глава.

Радев посочи, че Република Македония може винаги да разчита на Република България за експертна и друга помощ във всички необходими области.

„Вашата инициатива за договор за стратегическо партньорство е много важна. Ще обсъдя с българското правителство и ще предприемем необходимите действия, защото това означава много по-голяма сигурност в региона, от която всички имаме нужда", допълни българският държавен глава.

Той изрази и мнението си относно спора за името на Македония и течащите преговори с Гърция.

"Решаването на името на Република Македония ще стане в преговори, открити, честни, интензивни, каквито вече се водят между две суверенни държави - Република Македония и Република Гърция. Но разбира се, тези преговори като резултат засягат и нас, българската страна. Ние сме казали ясно своята позиция. За нас е важно бъдещото име в резултат на тези преговори да не съдържа географски определители, които от своя страна да съдържат части от територията на Република България. Аз вярвам, че ще се намери разумно решение, което да удовлетворява всички страни", обяви българският държавен глава.

„Ние гледаме изключително сериозно на нашите отношения с Република Македония. В това отношение разговорите ни с президента Иванов са наистина много важни. Но отношенията ни изискват всеобхватен подход и затова тази визита не е просто само на високо политическо ниво. В моята делегация са и представители на българското правителство, на българския парламент, на българските работодателски организации и бизнес, които очаквам днес да сключат две споразумения. Също така с нас са и двама авторитетни митрополити от Българската православна църква", отбеляза още президентът Румен Радев.

Македонският му колега Георге Иванов от своя страна заяви: „Това решаване не трябва да бъде на щета на трети държави и да въвлича трети страни в този двустранен проблем, който имаме с Република Гърция". 

По отношение на Коридор № 8 президентът Радев отбеляза, че и двете правителства - и на Република България, и на Република Македония, полагат сериозни усилия. "Този коридор трябва да бъде наш основен приоритет. Защото без него ние не можем да реализираме нашите политически цели, които си поставяме. Много важно е също така да искаме и по-голяма подкрепа от Европейския съюз. Защото стабилизирането на региона, сигурността, икономическата стабилизация и развитие не могат просто да станат със спускане на регламенти от Брюксел. Трябва да има интензивни отношения със съседите, особено тези съседи, които вече са членове на Съюза. Разбира се, че изграждането на коридора ще отнеме време, но поне това, което можем ние сами да направим и с организационни мерки, най-вече това е да подобрим работата на граничните контролно-пропускателни пунктове и изграждането и отварянето на нови такива", каза още президентът Радев.

От своя страна македонският президент Георге Иванов обяви:

„С президента Румен Радев отворихме темата да инициираме сключването на Договор за стратегическо партньорство между Македония и България. Такъв договор Македония вече има със САЩ и Турция. Смятаме, че този договор ще потвърди близките отношения между двете страни, които вече са постигнати с Договора за приятелство и добросъседство".

„Това посещение на президента Румен Радев е потвърждение за нашата близост и взаимната ни ангажираност за конструктивно подобряване на двустранните ни отношения", изтъкна Георге Иванов.

„Договорът за добросъседство, който подписахме с България неотдавна, създаде атмосфера за по-голяма откритост и сътрудничество. Договор за добросъседски отношения със страна членка на ЕС и НАТО е най-силното доказателство, че в нашата Конституция няма разпоредби за териториални претенции", поясни македонският президент.

„Искаме отношенията ни да бъдат пример за страните на Балканите с цел задълбочаване на добросъседството", обясни той.

„Разговаряхме в кои области сме постигнали най-много доверие и имаме най-много подписани договори, както и в кои области имаме взаимен интерес - това е сферата на отбраната. Мигрантската криза показа, че има необходимост от размяна на информация в сферата на сигурността и разузнаването", каза още Георге Иванов.

Относно старта на преговорите на Македония за членство в Европейския съюз Иванов изрази надежда, че те могат да започнат още по време на българското европредседателство.

„Реални са възможностите Македония по време на Българското председателство да започне преговорите за членство в ЕС. Реално е да очакваме покана за членство в НАТО на Срещата на върха", обяви македонският президент.

„С Румен Радев разговаряхме за Стратегията за разширението на ЕС, която в голяма степен е заслуга именно на България. Приветствам инициативата на България и демонстрирания ангажимент като наш пръв съсед директно да помогне в европейската и евроатлантическата интеграция на Македония. Изказвам благодарността си за стореното от България в тези интеграционни процеси", допълни Иванов.

„Разговаряхме и за инфраструктурното свързване, което е от интерес както за бизнеса, така и за двата народа. Обърнахме внимание на Коридор 8 и завършването на железопътното свързване между Македония и България, за изграждането на пътна инфраструктура, която ще бъде от голям интерес за бизнеса и гражданите", обясни Георге Иванов.

„С инфраструктурата, която имаме в момента, вече достигнахме до 600 млн. търговия между двете страни. Замислете се каква би била търговията ни, ако имаме железопътно свързване и използваме българските пристанища на Черно море.

Очакваме след тази среща политическият диалог да бъде по-интензивен, Договорът за добросъседство да се реализира във всички сфери и области, в които имаме общ интерес.

Очакваме и да се подобри взаимната ни работа в личен план, защото личните приятелства в политиката всеки път се основават на добрите отношение между държавите", каза още Георге Иванов.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
19 Feb, 2018 | 19:57

Вжте другари как ние сме решили въпроса с името изсраил, макар че не сме биле там нкога, пхроизхождаме от Азербайджан, Чечна и Хазария, а в умението си да владееме създадохме и турция - Отоманската империя, за ужас на бялата раса, която сме я така окупирали, че иска още. Другари, да не се кефим с лакейски думи на които сме и ненадминати виртуози, а да си кажем душещипателната истина - ние сме трудолюбиви! Не го вземайте на майтап, защото фактите са спуснати лично от яхве с цел плавната гобализация на планетката! - Кой прокопа Софийското метро! Ние, макар че не е кой знае каква работа, но кой прокопа Ламанша! Пак ние. А кой построи пирамидите? Ще парират фашистите - те никога на са биле там. Е кой тогава, бедуните или някой друг хибрид от африканско и китайско месо? Не случайно туземцте в това местенце, между Дунава и Беломорието и от Вардара до Босфора в своя гойски език, между впрочем на който сме дали азбуката, смятат евреин и мньор за снонми. Ще им построим сто джамии в София. Ние не ядем свинско и не живеем на пособия от бялия човек, защото всички пари в този фъкан свят са наши! Да, и кой е измислил тези Пособия! Пак ние! Защо? За да го зачукаме и на бели и черни и мелеси с финална цел - глобализация, в която да няма бели! Хахахааа - можем, правим. ,


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.