Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Най-добрите ловци на Земята са ... паяците
14 Февруари 2018
Най-бързите, ловки и точни животни на Земята се оказват паяците-крабове от рода Selenops
Най-бързите, ловки и точни животни на Земята се оказват паяците-крабове от рода Selenops, които са в състояние от да се обръщат на 360 градуса и да нанасят точен удар по жертвата си за по-малко от една осма от секундата, пишат учени в изследване, публикувано в Journal of Experimental Biology.

Далеч не всички паяци използват при ловуване мрежи, .както сме свикнали за мислим. Половината от тях скачат върху жертвата си, а паяците-крабове я изненадват от засада. Учените се интересуват от ловните техники на тези животни, за да могат да ги използват при създаването на по-маневрени роботи, обяснява Сара Крюс от Калифорнийския университет.

Учените отдавна са наясно, че най-силните, бързите и зорките същества на Земята далеч не са бозайници. Те са миниатюрни, но са безмилостни ловци и използват необичайни техники, за да заловят жертвата си. Някои мухи за части от секундата се насочват и достигат жертвата си от голямо разстояние, като почти никога не пропускат. Вид морски раци удря жертвата си по черупката със силата на куршум, изстрелян от малокалибрена пушка. Биолози от Калифорния изясниха, че към тези малки по размери, но истински супергерои по ловни способности се причислява и паякът от рода Selenops.

Тези паяци имат необичаен начин на придвижване, те могат да се движат и назад, като морските раци. Те притежават необичайно голяма ловкост, заради което много трудно могат да бъдат уловени. Притежават и друга способност, която е много полезна при ловуването – могат да се завъртат с изключително голяма скорост и да извършват скок към жертвата си за 0.12 сек. Използвайки високоскоростни камери, учените са установили, че кракът, който е по-близо до жертвата, изпълнява ролята на лост, с помощта на който паякът изтласква тялото си към плячката. Краката от противоположния край на тялото го отблъскват от земята като движението наподобява сложни фигури, изпълнявани от скейтъри, разказва колегата на Крус, Юю Зенг. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.