Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ГЕРБ поиска от Конституционния съд тълкувателно решение на Истанбулската конвенция
8 Февруари 2018
Управляващите смятат, че конституционните съдии ще приемат за допустимо искането им и ще излязат с тълкувателно решение след от 3 до 5 месеца
ГЕРБ внесоха в КС искането си за тълкувателно решение на Истанбулската конвенция, съобщава КРОСС. Документът беше внесен от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и депутата от ГЕРБ Тома Биков. Под него стоят подписите на 75 депутати от ГЕРБ.

Управляващите смятат, че конституционните съдии ще приемат за допустимо искането им и ще излязат с тълкувателно решение след от 3 до 5 месеца. Мненията в управляващата коалиция за конвенцията се различават.

Обединените патриоти са срещу ратифицирането й от парламента, а ГЕРБ са "за". Срещу конвенцията се обявиха и депутатите на Левицата.

Кирилов поясни, че след становището на КС реалните варианти са два. Първият е КС да приеме, че конвенцията съответства на Конституцията, тоест ратификацията е допустима. Вторият вариант е да се приеме, че документът съществено противоречи на основни принципи в Конституцията и в българското обективно право.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че политическата цел на това искане е да се гарантира, че Конституцията ще се пази.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.