Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ангела Меркел с изненадваща визита утре в София
19 Януари 2018
Посещението на Меркел у нас е изненадващо, логично и важно
Германският канцлер Ангела Меркел ще посети на 20 януари София по покана на българския премиер Бойко Борисов.

След Париж в София

На 17 януари заместник-говорителят на федералното правителство в Берлин Улрике Демер съобщи, че Ангела Меркел ще пътува на 19 януари за Париж, където ще разговаря с френския президент Еманюел Макрон. В центъра на срещата ще бъдат двустранните отношения, между които и 55-та годишнина от подписването на Елисейския договор, както и въпроси на европейската и международната политика. След срещата двамата лидери ще дадат пресконференция. Прочутият Елисейски договор е сключен на 22 януари 1963 г. от френския президент Шарл дьо Гол и германския канцлер Конрад Аденауер. Той поставя нова основа на взаимоотношенията между Франция и Германия, които са смъртни врагове в две световни войни. Този документ има огромно значение и за европейския проект, чийто мотор стават Берлин и Париж. На същия брифинг от канцлерството обявиха също така, че на следващата сутрин, 20 януари, канцлерката Меркел пътува за София и там ще се срещне с българския министър-председател Борисов. На тази среща ще се обсъди преди всичко българското председателство на Съвета на ЕС.

Изненадваща, но логична визита

Посещението на Меркел у нас е изненадващо, логично и важно. Изненадващо е, защото бе обявено сякаш в последната минута /на 17 януари/. Това се обяснява с факта, че Меркел е в тежки коалиционни преговори със социалдемократите за съставяне на голяма коалиция. Германия през последните месеци е затворена в себе си и визитите на канцлерката в чужбина са концентрирани до най-необходимите. Логично е, защото Германия има нужда да даде знак към Европа, председателстващата ЕС България и региона. Освен това очевидно Меркел иска публично да потвърди добрите си отношения със София. Берлин трябва и със сигурност ще използва посещението в България, за да артикулира европейската си политика, независимо от критичната ситуация по съставянето на управляващата коалиция. Важно е за България да получи потвърждение от Германия за балканската си политика и приоритетите на председателството. В този аспект е важно какво ще чуе Борисов от Меркел за поне три главни въпроса – отношенията с Турция, бежанската политика, Западните Балкани и новите отношения на България и Република Македония. По отношение на нелегалната миграция има очевидна промяна в позицията на Германия. Това стана видно особено след срещата на Меркел с австрийския канцлер Себастиян Курц, на която стана ясно, че двете страни ще работят за „по-силни граници“. А границата на ЕС е… България!!! / /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.