Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ядем, пием и пушим на средно ниво в ЕС
26 Декември 2017
По отношение на трапезата шампиони са французите - въпросът е какво друго правят, след като се хранят средно по 135 минути на ден
Европейският съюз е единен пазар на стоки - но в рамките на този пазар има много различни апетити и много различни стилове на живот. В тази връзка "Политико" направи равносметка по някои показатели, по които страните от ЕС се различават съществено. По отношение на храните, т.е. на консумираните дневно калории от човек, средно на първо място е Белгия с 3793, следвана от Австрия с 3784 и Ирландия - 3591. Франция и Германия са в златната среда - съответно 3524 и 3539, като с толкова е и Италия. Ние, българите, го караме "по-полека" - 2877 калории дневно, почти колкото словаците, които са с 2902.

Отношението към трапезата си личи и по времето, което жителите на съответните държави прекарват на масата. Шампиони са французите - въпросът е какво друго правят, след като се хранят средно по 135 минути на ден. Следват ги Италия и Белгия - 114 и 109 минути. Първа под 100 е Полша - 94 минути. Финландците са още по-бързи - 81 минути.

Стигаме до една "сериозна" дисциплина - употребата на твърд алкохол. Тук номер 1 е Литва - с 15,4 литра чист алкохол средно на човек от населението годишно. Гонят ги северните ни съседи от Румъния с 14,4 литра. Унгарците изостават, но не с много - 13,3 литра. Ние, българите, сме сред по-умерените - с 11,4 литра на човек. По този показател сме почти колкото британците, които са спрели мярката на 11,6 литра.

Отиваме в "континента на пушека", т.е. на тютюневия дим. По процент на пушачите от населението сме на равна нога с Франция - по 36% от населението и в двете държави са страстни пушачи. Само че южните ни съседи от Гърция ни изпреварват - пушачите-елини са с 1 процент повече. Хърватите пък живеят малко по-здравословно от нас - 1 процент по-малко от тях пушат, ако бъдат сравнени с нас. Най-добре са шведите - там едва 7% харесват цигарите.

Напредъкът в информационната сфера в някаква степен се демонстрира от престоя пред синия екран. Тук учудващо №1 са румънците - средно 329 минути дневно. Следват ги гърците, които са "по-умерени" - само 258 минути, т.е. 4 часа и малко. Германците не отделят на телевизора по 223 минути на ден. Шведите явно гледат на живота по друг начин и са пред синия екран само по 149 минути дневно.

По отношение на кафето финландците си пият по 12 килограма кафе годишно. Германци и французи са сред скромните - съответно по 5,5 и 5,4 килограма. Ние, българите, консумираме - 2,9 килограма на година./БГНЕС


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.