Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Борисов: Готов съм да преразгледам мораториума за лекарствата само ако молекулите се употребяват в 1/3 от държавите от ЕС
15 Декември 2017
Щом в Германия, в Румъния, в развитите страни е така, в 1/3 от 28-те страни, ако го има дадено лекарство, ще го платим веднага
Готов съм да преразгледам мораториума за лекарствата само ако молекулите се употребяват в 1/3 от държавите от ЕС. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел във връзка с ветото на държавния глава за част от бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., което впоследствие беше преодоляно от парламента, предава „Фокус".

Според него лобизмът е именно в новите лекарства.

„Щом в Германия, в Румъния, в развитите страни е така, в 1/3 от 28-те страни, ако го има дадено лекарство, ще го платим веднага. Не считам, че другите държави са лобисти или такива гадове, каквито искат да ни изкарат нас", посочи министър-председателят.

Той поясни, че от правителството са приложили румънския модел по отношение на лекарствата, който се изразява в 6-годишен мораториум.

„Винаги съм бил човек, който е диалогичен, защото толкова важни неща се случват в Европа, толкова добре стои страната. Не виждам никакво основание това да се говори в България", каза премиерът.

„Майка ми, бог да я прости, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме, каквото имахме тогава, за да купуваме по 8 хил. долара молекула и на втората седмица жената си умря", посочи Борисов.

По отношение на коментара на държавния глава Румен Радев дали използването на военнотранспортната авиация 2009-2013 г. е целесъобразно, Борисов заяви: „Не искам да се вкарвам в тази тема, защото Конституцията ясно е казано: каквото прави правителството са политически решения, които сме взели. Имаме съответно своите приоритети, които изпълняваме - ясно разписани, казани, с които сме спечелили изборите", допълни Борисов.

„В момента говорим по време на председателството ни да се направи и една среща на върха с Турция. Ние си носим нашата отговорност и я носим добре. Аз предложих участие на Турция на тази среща, също и на колегата Ципрас. Той благодари на България за намесата ни за Лозанския договор. Влиянието, което те имат на Балканите, би било добре да се впрегне в конструктивен план, а не в деструктивен", обяви още Борисов.

"Аз знам какво говорят Юнкер, Меркел, Макрон, Ципрас. Всички са категорични, че трябва да запазим моста с Турция, защото иначе всички тези бежанци, които са там, ще дойдат в Европа през България и Гърция", обясни той.

По отношение на горещата тема в Брюксел за излизането на Великобритания от Европейския съюз Борисов коментира:

"Темата за Брекзит е много сложна, аз тайно се надявам, че един ден Великобритания ще се върне в ЕС след всичките мъки, които ще преживеем и те, и ние", категоричен бе Бойко Борисов.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.