Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Земята се затопля по-бързо и от най-песимистичните прогнози
7 Декември 2017
Вече сме по-сигурни относно бъдещето на климата, но лошата новина е, че ще е по-топло отколкото мислехме, коментира професор Уилям Колинс
До 2100 г. Земята може да се затопли с 15 % повече от най-лошите досегашни прогнози на експерти от ООН, сочи изследване на климатолози от института „Карнеги“ от Станфордския университет. През 2014 г. междуправителствена група експерти за промените в климата публикува набор от възможни сценарии, прогнозиращи климатично затопляне в края на 21в., свързано с емисиите на газове с парников ефект. Патрик Браун и Кен Калдейра посочват в своето изследване, публикувано в списание „“Нейчър“, че глобалното затопляне вероятно ще бъде много по-сериозно, отколкото най-лошите прогнози. 

Те отбелязват, че най-песимистичните модели предвиждат увеличение на емисиите на парникови газове през целия век и увеличениена средните температури с 3.2 – 5.9 градуса по Целзий до 2100 г. спрямо прединдустриалния период. Изследването въвежда в моделите данни за слънчевата енергия, която се поглъща или отразява от Земята. На базата на получените резултати се изчислява, че затоплянето ще е с 0.5 градуса по Целзий по-високо от съответния модел на Междуправителствената група. 

Ако емисиите на газове с парников ефект продължат да са в същите количества, има 93% вероятност, затоплянето да надхвърли 4 градуса до края на века. В предходните изчисления, тази вероятност е значително по-слаба, уточнява Калдейра в комюнике. На този етап температурата на Земята се е повишила с 1 градус според учените. По-малко от един градус затопляне е било достатъчно да предизвика повече поройни дъждове, намаляване на полярната шапка, повишаване на киселинността на океаните и повишаване на нивото им, предупреждават учените в своето изследване. Вече сме по-сигурни относно бъдещето на климата, но лошата новина е, че ще е по-топло отколкото мислехме“, коментира професорът по метеорология от британския университет в Ридинг Уилям Колинс. Някои негови колеги предупреждават, че не бива да се избързва с изводите, преди да бъдат анализирани всички възможни доказателства за тези твърдения. Други се опитват да проявят оптимизъм за бъдещето на климата, надявайки се, че в известна степен то зависи от усилията на света в борбата с глобалното затопляне. 

Парижкото споразумение за климата, намаляването на вредните емисии от промишлените предприятия, действия на градове и държави по света за намаляване на парниковите газове, може да помогнат катастрофичните сценарии да останат само на теория. Парижкото споразумение от 2015г. предвижда да се ограничи повишаването на средната температура на Земята под 2 градуса по Целзий спрямо нивата отпреди индустриалната революция. В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да обърне гръб на политиката на предшественика си в областта на климата и да насърчи използването на изкопаеми горива. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.