Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Изпълнителната власт не може да се занимава с "царските имоти"
4 Декември 2017
Висящите дела са от компетенцията на независимата съдебна власт, каза министърът на правосъдието Цецка Цачева
"Работната група приключи своята работа с категорично заключение, че изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет не може да предприеме никакви действия, защото висящите дела са от компетенцията на независимата съдебна власт". Това каза на брифинг министърът на правосъдието Цецка Цачева за делата за „царските имоти", предава „Фокус".

„Както ясно е посочено в решението за мораториума, приет от 41-вото Народно събрание през 2009 година, действието му се простира до приемането на специален закон, който е от компетентността на законодателната власт", обясни тя.

„Правните последици от обявяването на противоконституционност на Закона за обявяване на държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници могат да бъдат решени само по законодателен път при отчитане на влезлите в сила съдебни решения", посочи министърът.

„Има заведени 3 жалби в Страсбург от наследниците, но министерството няма информация по хода на тези дела", уточни Цецка Цачева.

„Припомням, че наскоро от Европейския съд за правата на човека държавата беше осъдена за т.нар. „Синя къща" в Пловдив, чието реституиране не бе извършено в реални граници. Би могло да се разсъждава в посока, че най-добре би било уреждането на тези висящи съдебни спорове да се извърши по предвидения в закона ред", каза още тя.

„Делата за „царските имоти" продължават, по делото за двореца „Врана" имаме насрочена дата за 8 май поради факта, че има починал наследник на фамилията на Фердинанд I и Борис III, коментира на същата пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за

„По другото дело за „Царска Бистрица" продължаваме със съдебните процедури", посочи той.

„Отлагането на делата временно до 6 месеца беше, за да се намери евентуално извънсъдебно решаване на казуса на базата на дейността и решенията на работната група", коментира Николай Нанков.

Министър Цачева уточни, че искането на регионалния министър за отлагане на делата с 6 месеца е без последици, защото така или иначе смъртта на един от наследниците е наложила отлагане на делото за двореца „Врана".

„След като работната група има становище, че няма място за намеса на изпълнителната власт, искането му за отлагане на делата ще бъде оттеглено", посочи тя.

На въпрос кой ще пише закона за „царските имоти" Цецка Цачева коментира:

„Не съм казала, че ще има закон, пресъздадох становището на работната група, че тези въпроси, с оглед на фактологията за тези 20 години, могат да бъдат решени със специален закон".

Попитана дали можем да тълкуваме становището на работната група като препоръка за създаването на закон тя посочи: „Никога не съм си позволявала да отправям препоръки към независими власти, законодателна или съдебна".

След молба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството бе обявено, че за 6 месеца ще бъдат спрени делата за дворците „Врана" и „Царска Бистрица", в които да се търси извънсъдебно споразумение и бе създадена работна група, която да се произнесе как може да процедира държавата по въпросните дела.

Симеон Саксскобургготски получи обратно имотите си, когато беше премиер през 2002 година, но през декември 2009 година бе гласуван мораториум, забраняващ му да се разпорежда с реституираното си имуществото. Впоследствие той заведе дело срещу мораториума. Делата за чифлика „Кричим", къщата в Ситняково и хижата „Саръгьол" приключиха в полза на държавата.

В петъчния парламентарен контрол на 1 декември министър Николай Нанков заяви, че държавата не се е отказала от „царските имоти" и ако казусът не се реши извънсъдебно, делата ще продължат. В правосъдното министерство беше сформирана работна група за обсъждане на въпросите за собствеността на имотите.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.