Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тайна сделка между САЩ и Ислямска държава извела стотици джихадисти от блокадата
14 Ноември 2017
От разпространените данни става ясно, че през октомври от бившата „столица" на „Ислямска държава" са евакуирани десетки чуждестранни наемници
Тайна сделка е позволила на стотици екстремисти и техните семейства да избягат от Ракка пред погледа на водената от САЩ международна коалиция и кюрдските сили, които контролират града. Това обяви след свое разследване „Би Би Си", цитирана от „Фокус".

Докладът на британската медия за евакуацията на джихадистите е базиран на интервюта с шофьори, превозили терористите, сирийците, наблюдаващи конвоите и тайни кадри, показващи камиони, натоварени с въоръжени мъже. Според медията, част от тези екстремисти са успели да избягат в други части на Сирия и дори да достигнат до територията на Турция.

От разпространените данни става ясно, че през октомври от бившата „столица" на „Ислямска държава" са евакуирани десетки чуждестранни наемници. „Би Би Си" се позовава на разказ на един от шофьорите на конвоя - Абу Фази, на който са му били обещани „хиляди долари" за участието му в тайната операция.

Според разказите на друг водач, конвоят на бягащите екстремисти е бил дълъг около шест-седем километра и в състава му е имало около 50 камиона, 13 автобуса и лични автомобили. Благодарение на тайната схема Ракка са напуснали успешно около 250 членове на „Ислямска държава" и около 3,5 хил. членове на техните семейства.

„Имаше голям брой чужденци. Французи, турци, азербайджанци, пакистанци, йеменци, саудитци, китайци, тунизийци, египтяни", разказва един от замесените в схемата.

Водената от САЩ международна коалиция срещу джихадистите призна ролята си в сделката.

„Не искахме никой да напуска. Но това е в основата на нашата стратегия" за сътрудничество с „местни лидери", т.е. сирийци, които сами взимат решенията за подобни операции, поясни Кол Райън Дилън, говорител на операция „Вродена решителност".


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.