Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Направиха голямо откритие в Хеопсовата пирамида
2 Ноември 2017
Откритото 30-метрово празно пространство е над Голямата галерия в пирамидата и има подобно на нея сечение
Учени откриха неизвестна досега камера в Голямата пирамида в Гиза, използвайки неинвазивен образен метод на базата на космически лъчи, съобщиха световните информационни агенции. Това е първото подобно откритие в пирамидата от 19-и век. Откритото 30-метрово празно пространство е над Голямата галерия в пирамидата и има подобно сечение. Предназначението му е неясно и не е известно дали е имало някаква функция.

Пирамидата e наричана също Хеопсова на името на построилия я фараон, властвал от 2509 до 2483 г. пр. н. е. Тя е висока 140 м, и е най-голямата в Гиза, в покрайнините на Кайро. Посетителите й преминават свити по дълъг тунел, за да стигнат до Голямата галерия, която е дълга 47 м и е висока 8 м. Новооткритото празно пространство е точно над нея и е с подобни размери, но не изглежда свързано с известните вътрешни коридори. 

Хеопсовата пирамида има помещения, които според специалистите са направени от строителите, за да е по-стабилна конструкцията и да не рухне. Така са облекчавали натиска от горните каменни блокове, уточнява Би Би Си. Над по-високата Кралска камера например, има пет подобни пространства. Един от ръководителите на екипа – Хани Хелал от университета в Кайро, е убеден, че празното пространство е прекалено голямо, за да бъде предназначението му само структурно за намаляване на напрежението. Той обаче признава, че това е спорен въпрос. Международният екип е направил откритието с образна технология, която регистрира поведението на субатомните частици мюони, които преминават през скалите подобно на рентгеновите лъчи, но проникват по-дълбоко.

Екипът, изследващ Хеопсовата пирамида, има идеи как да продължи работата си, но първо египетските власти трябва да издадат разрешение: Концепцията в подобни случаи е да пробием много малка дупка. Искаме да използваме робот, който да премине през 3-сантиметрова дупка. Работим върху такива роботи, каза Жан-Батист Муре от Френския национален институт за компютърни науки и приложна математика. 


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.