Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Национален протест на КНСБ на 27 октомври
19 Октомври 2017
Основно искане е за увеличение на заплатите с поне 10%, а на места, и с 15%
КНСБ ще организира национален протест в София на 27 октомври (петък). Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Протестът ще бъде с две спирки – Министерски съвет и седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Основно искане е за увеличение на заплатите с поне 10%, а на места, и с 15%. Сборният пункт на протеста ще бъде на площад “Св. Александър Невски“, откъдето от 11.30 до 12.15 часа ще се проведе шествие до Министерски съвет. Пред официалния вход на Министерски съвет ще се проведе първият протестен митинг от 12.45 до 13.00 часа. Докато тече протестът, ще има заседание на НСТС в сградата на Министерски съвет. След това шествието тръгва към сградата, където се помещава АИКБ на ул. "Тракия",15. Там ще се проведе и вторият митинг от 13.00 до 14.00 часа. „Очакваме около 6000 души на протеста. Не искаме да доведем цяла България, а представителни групи от различните сектори“, поясни Пламен Димитров. „И 4-те протеста, които сме правили сами, са били насочени все към правителства на Бойко Борисов и досега нито един път не сме го сваляли и нямаме намерение да го сваляме. Искали сме конкретни неща и смятам, че сме ги постигали в голяма степен. Няма никакъв политически контекст в протеста ни. Даже масовата нагласа на членовете ни е тази власт да изкара 4-годишен мандат, което не значи, че не може да искаме заплати от нея“, подчерта Пламен Димитров.

ой посочи, че от КНСБ са анализирали подробно и проектопредложенията, които са видели към момента, за увеличение на заплатите в бюджетните системи, които зависят от правителството. „Има области, които остават недофинансирани. Това е и едно от основните искания на протеста-увеличение на заплатите в повече места и в повече процента от предлаганото в момента от правителството. Поне в 6-7 области, а именно агенциите, които работят на терен-двете приходни администрации, Агенция за социално подпомагане, Агенция по заетостта, Главна инспекция по труда и други такива, заплащането трябва да е по-високо от това, което се предлага-масово 5%“, обясни Пламен Димитров. Той поясни още, че в дебатите и аргументите на КНСБ стоят и недофинансираните средства за наука-Селскостопанска академия и БАН. „Исканията и действията на КНСБ са ориентирани единствено и само към по-високи заплати. Няма никакъв и няма да допуснем никакъв политически привкус или припознаване от когото и да било в тази наша битка“, подчерта президентът на КНСБ. „Мотивацията са заплатите, а на второ място увеличението на заплатите в реалния сектор, където има ръстове, но хората искат още. Поне 100 лв. минимум всяка година всеки работещ в частна фирма да получи към годишната си заплата, което е част от кампанията ни“, каза Димитров. Синдикатът на КТ „Подкрепа“ няма да участва в протеста. /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.