Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени наблюдаваха сливане на две неутронни звезди
16 Октомври 2017
Събитието е отдалечено на 130 милиона светлинни години от Земята
Учени от САЩ и Европа откриха за първи път гравитационни вълни заедно със светлина от едно и също космическо явление. Става дума за сливането на две неутронни звезди в галактика, отдалечена на 130 милиона светлинни години от Земята в съзвездието Хидра, съобщава БНТ.

Феноменът е регистриран от детектори в щата Вашингтон и Луизиана, както и от трети детектор в Италия. Две секунди по-късно от обсерватории в Космоса и на Земята е регистриран изблик на светлина под формата на гама лъчи от същия район и същия източник. В резултат на сливането в пространството са изхвърлени злато, платина и други тежки метали.

Преди две години американски учени откриха гравитационни вълни, излъчвани от две черни дупки. Този месец трима американци получиха за откритието си Нобелова награда. Гравитационните вълни са предсказани от Айнщайн през 1916-а в рамките на Общата теория на относителността. Тя описва гравитацията като изкривяване на пространството и времето, предизвикано от присъствието на материя.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.