Факти, Анализи, Коментари
   17 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха най-древното многоклетъчно същество
17 Септември 2017
То е живяло преди повече от половин милиард години
Учени от Манчестърския университет в Англия откриха следи от най-древното многоклетъчно същество, живяло преди 555-542 милиона години, съобщава КРОСС, позовавайки се на Сайънс алърт. То обитавало морското дъно и се придвижвало посредством вълнообразни движения, а на ширина било сравнимо с човешки косъм.

Вкаменелостите са открити в Корумба в западната част на Бразилия. Те датират от едиакарския период, който предшества камбрийския, свързан с интензивна поява на нови видове и групи живи организми. Дебелината на следите достига 50-600 микрометра.

Учените изследвали находката с помощта на рентгенова микротомография, която позволява да се определи вътрешната структура, без да се наруши целостта на образеца. Те установили, че следите са от животни, които са можели да се усукват благодарение на наличието на мускули. Тези същества били двустранни, т.е. телата им притежавали двустранна симетрия и имали глава, гръбначен стълб и опашка. Въпросният строеж бил характерен за организмите през камбрийския период.

Учените мислят, че появата на подобни сложни организми е била възможна и по-рано.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Ecology & Evolution.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.