Факти, Анализи, Коментари
   18 Юли 2018
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Цацаров: Уважавам и птиците, и хората, но на първо място са хората
11 Август 2017
По думите на Цацаров в момента се извършва преценка на законосъобразността на заповедта за спиране на строителство и земеделска дейност в защитена зона „Калиакра"
До края на другата седмица се очаква да стане ясно доколко прокуратурата има основание да протестира заповедта за защитена зона „Калиакра" пред Върховния административен съд (ВАС). Това заяви в Каварна главният прокурор на Републиката Сотир Цацаров. Той е в града за откриване на обновената сграда на Районна прокуратура - Каварна, предаде „Фокус".

По думите на Цацаров в момента се извършва преценка на законосъобразността на заповедта за спиране на строителство и земеделска дейност в защитена зона „Калиакра", както в цялост, така и в отделните пунктове, особено в сферата на земеделието и риболова. Той уточни, че ВАС е изискал от министъра на околната среда и водите Нено Димов цялата документация по създаването на границите на "НАТУРА 2000", което се отнася до възлагането, предаването от неправителствени организации и приемането на готовия продукт, независимо колко далеч назад във времето е станало това. Той препоръча на народните представители да бъде направен преглед на разпоредбите на няколко закона, а именно тези, които касаят биологичното разнообразие, опазването на земеделските земи и на околната среда. Според Сотир Цацаров това следва да бъде направено и с оглед на съответствие с европейските директиви, като следва и да се прецени доколко преводът на директивите е коректен.

"Защитата на природата, както и съдебната реформа, за които под формата на благородни призиви много НПО-та се изказват, се оказаха добра хранителна среда.

Как толкова години не е обърнато внимание на лобистки поправки в законите, в резултат на които изникнаха ветропаркове и голфигрища, но сега се оказа, че поминакът на местните хора - земеделието, риболовът и други, е основният проблем за птиците. Уважавам и птиците, и хората, но на първо място поставям хората", обяви Цацаров.

По отношение на опитите на Цветан Василев да се скрие зад закона "Магнитски", главният прокурор е категоричен, че това е само пропаганден шум и не се притеснява, че защитниците на банкера отвъд Океана, го наричали нарушител на права.

"За мен той е единствено беглец от закона. Превел е на кантората зад океана 50 000 долара, а тя е лобистка", каза още Цацаров.

Главният прокурор заяви, че делото срещу Живко Мартинов, известно като "Суджукгейт" ще бъде внесено в края на октомври - началото на ноември. Това ще бъде първото дело в специализирания съд, което ще се гледа по новите поправки в НПК.

Цацаров не скри, че партийна форма на управление, каквато схема беше изкарана в Добрич със "Суджукгейт", същестува и на други места. Той каза още, че в Добрич пред прокурор и съдия са дошли доброволно още 11 свидетели, освен първоначалните 7.

Главният прокурор не коментира казуса за военния завод Дунарит, защото до края на тази седмица бил в отпуск и от понеделник ще се занимае с проблема.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Р У С И Я  2018
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително